Energiezuinige prefab aanbouw in Sint-Job-in-’t-Goor

Energiezuinig bouwen doe je heel bewust. Hoe je dat aanpakt, ook. Er zijn immers heel wat mogelijkheden, waar je samen met je architect voor kunt kiezen. Kijk binnen in deze prefab aanbouw in Sint-Job-in-’t-Goor.

Een experiment

“Het was een beetje een experiment”, geeft architecte Deborah Leloup toe. “Maar wel een berekend experiment. Ik wilde mijn eigen woning in Sint-Job-in-‘t-Goor uitbreiden. De voormalige vakantiewoning uit 1954 die we gekocht hadden, voldeed niet aan onze woonbehoeften en was vooral te klein. We hadden ze kunnen afbreken, maar om onze ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden, opteerden we voor een aanbouw in houtskelet aan de voorkant van het huis. Ons totale budget was €80.000, dus beslisten we om veel zelf te doen.”

Op maat

“Ik had nog nooit met een prefab houtskelet gebouwd. Maar in dit geval was het de ideale formule: het kan immers snel, en de I-liggers (balken die er in dwarsdoorsnede uitzien als een hoofdletter I) maken het mogelijk om extra en ecologisch te isoleren zonder dat je muren te dik worden. Prefab betekent dat we de wanden bestelden in een schrijnwerkersatelier. Ze werden op maat gemaakt en samen als panelen geleverd op de bouwplaats. Vervolgens gingen we samen met een kraanman aan de slag: in drie dagen was alles gemonteerd. Houtskeletbouw is heel energiezuinig, want je kunt er makkelijker koudebrugvrij (dus zonder warmteverlies) mee bouwen dan bij een traditionele constructie van staal en beton. Hout heeft immers betere thermische eigenschappen. Eens de aanbouw overeind stond, konden we beginnen met isoleren: 30 cm cellulosevezel (ecologisch, gemalen en behandeld krantenpapier) in de wanden, 35 cm in het dak. Sindsdien heb ik nog andere projecten met dit type prefab houtskeletbouw neergezet. Ik probeer sowieso zoveel mogelijk energiezuinig en ecologisch te bouwen, en mijn ervaring is dat mensen daar echt wel voor open staan als de extra kosten binnen de perken blijven.”

Comfort

“Toen de aanbouw er eenmaal stond, hebben we ons interieur comfortabel heringericht: in het oude gedeelte brachten we de zithoek, bergruimte, wasplaats, het zomerbureau en de wintertuin onder, in het nieuwe volume liggen nu de eetkamer en ontvangstruimte, de keuken, slaapkamer en badkamer, kortom de warme ruimtes. Die gebruiken we vooral in de winter, want dan is het daar extra warm. In principe voldoet de aanbouw (goed voor zo’n 125 m2) aan alle normen voor passiefbouw, maar we hebben er nog geen certificaat voor aangevraagd. We verwarmen met een warmtepomp. Bij een buitentemperatuur van -10°C kunnen we met het vermogen van een strijkijzer een aangename 21°C bereiken, niet alleen dankzij de extra isolatie, maar ook door gecontroleerde ventilatie en driedubbele beglazing. Voor de afwerking kozen we voor zo energiezuinig mogelijke materialen: de vloer is van gerecupereerd hardhout en de trap en badkamermeubels zijn van rubberwood (panelen uit verlijmd recuperatiehout van  rubberplantages).”

Bron: Feeling Wonen februari/maart 2015 | Tekst: Leen Creve | Foto’s: Sarah Van Hove