Groen & beton

In tuinen, op patio’s en terrassen nemen natuurlijke en keramische steen, beton en kiezel een steeds belangrijkere plek in. Omdat ze eigentijds ogen, minder onderhoud vragen dan gras, structureren en ritmeren. De uitdaging ligt erin het juiste evenwicht te vinden tussen mineraal en vegetaal. Drie hedendaagse voorbeelden… CDE

Rode blikvanger

In deze patiotuin overheersen minerale materialen,maar de echte blikvanger is toch de Japanse  esdoorn. De brede stapstenen lijken van cement maar zijn van duurzame keramische steen, net zoals de panelen tegen de rechtermuur, die afgewerkt zijn met een houtindruk, alsof het om bekistingsmateriaal gaat. Het witte marmergrind zorgt voor weer een andere textuur, zodat het geheel nooit saai wordt. De bloembak en bladeren van cortenstaal benadrukken de rode kleur van de boom. Panelen ’Color – 20 Work’ uit de coll. Cement Project, 60 x 120 cm, dikte 2 cm (vloer) en 100 x 300 cm (tuinmuur rechts), Cotto d’Este, via Tyles.

 

Vinkeveenprev524

Groen in een lijst

Deze grote, mediterrane tuin ligt aan de Vinkeveense Plassen in Nederland. Een wandelpad van grind en langwerpige keramische tegels leidt de weg naar de XL zitbank waarachter het water ligt; ook de drie houten ‘poorten’ geven de eindbestemming aan en omlijsten het landschap. Een project van Vosselman Buiten.

 

omsloten tuin

Groene wanden

Deze 50 m2 grote voortuin wordt geritmeerd en afgebakend door dezelfde steunbalken die ook voor de woning werden gebruikt (links op de foto). De wintergroene klimop zal op termijn de afrasteringspanelen tussen de balken onzichtbaar maken en een groen scherm rond de tuin vormen, dat voor de nodige privacy zorgt. Twee 15 cm dikke platen van gepolijst beton geven de functie van elke plek aan: vooraan de zithoek, achteraan de eetplek. Twee onregelmatig uitgesneden stapstenen van hetzelfde materiaal vormen de verbinding tussen beide hoeken. De kiezel van kalksteen zorgt voor een goede afwatering. Groen vormt de hoofdkleur en is er
in alle tinten en hoogtes: van wintergroen breukkruid over siergrassen en buxus tot een Japanse esdoorn. Een project van Vertus Landscape Architects.

 

Ontdek al onze groenprojecten in het zomernummer  van Feeling Wonen, nog tot 12 augustus 2019 in de winkel!

 

Samenstelling: Emmy Toonen.