Hanglampen: de trends

Multifunctioneel of net heel gericht, sober of spectaculair, hoogtechnologisch of artisanaal… In deze nieuwe verlichting vind je het allemaal. Op zoek naar een hanglamp? Dit zijn de trends.

1. Kies voor clusters

We signaleerden het al eerder, maar nu zet de trend zich nadrukkelijker door dan ooit: lampen die op hun mooist zijn als ze in groep opgehangen worden. Zo pakt het Italiaanse Catellan uit met ‘Apollo’, een combinatie van twee glazen bollen, waarvan de onderste transparant is, terwijl de bovenste beschilderd worden met chroom, koper of brons.

2. Doe het zelf

Wie graag zelf de vormen en kleuren van zijn verlichting uitkiest en zo een hoogstpersoonlijke combinatie wil samenstellen, kan dat nu ook. Bij Fatboy, het Nederlandse merk dat we vooral kennen van de gelijknamige zitzak, haakt in op de trend van het customizen. ‘Cadyofnie‘ is een assortiment van elementen in 8 vormen en 11 kleuren, die je zoals een kralenketting aan elkaar rijgt. De combinatiemogelijkheden zijn onbegrensd. Hem, een internationaal designlabel met hoofdkwartier in Berlijn, bracht ‘Alphabeta‘ uit, van de Italiaanse designer Luca Nichetto. Het is een collectie van 8 lampenkapjes van gedraaid staal met speelse vormen in diverse kleuren. ‘Alphabeta’ is helaas niet meer verkrijgbaar, maar bekijk andere lampen op de website van Hem.

3. Ga voor goud!

Goud, brons en koper zijn in de interieurwereld al een tijdje behoorlijk populair. Denk maar aan de talrijke hang-, staan- en tafellampen waarbij deze materialen en tinten de hoofdrol spelen. Nu gaan de designers echter nog een stapje verder: ook de lichtbron zelf – het peertje, dus – wordt niet langer weggestopt , maar visueel uitgespeeld, ondermeer door goud- of koperkleurige elementen in het binnenwerk. Een extreem voorbeeld van die trend zijn de XXL lampen met goudkleurig glas van het Belgische Zangra. Bijkomende troef: de lampen bestaan uit verschillende delen, waardoor je in geval van defect niet de hele lamp hoeft weg te gooien, maar simpelweg de lichtbron (spaarlamp, ledcapsule of halogeencapsule) vervangt.

Bron: Feeling Wonen december/januari 2015/16 | Tekst: Jan De Vos & An Bogaerts