Het maakproces van artisanale producten

Heb je er ooit al bij stilgestaan hoeveel werk en tijd het kost om artisanale producten als een vaas, kandelaar of lamp te maken? In ons magazine stelden de vraag aan 9 makers-ontwerpers. Ontdek hier een preview!

# Core by Willem van Hooff

3 weken

Hoe effortless deze vaas er ook uitziet, Willem van Hooff heeft drie weken nodig om ze te maken. De ontwerper, die in 2018 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven, houdt ervan om met zijn handen of door middel van primitieve technieken vorm te geven aan verschillende materialen. Massaproductie levert in zijn ogen alleen maar zielloze objecten op – zijn reeks vazen heet niet voor niets ‘Core’, wat kern of hart betekent.

Hij ontwerpt en maakt elk uniek exemplaar in zijn ontwerpstudio in Eindhoven en laat zich daarbij inspireren door oude Afrikaanse vormen. De designer bedacht een nieuwe, bijna architectonische manier van ‘bouwen’ met keramiek, die resulteert in deze platte, bijna tweedimensionale vorm. Van Hooff werkt horizontaal, door twee vaaswanden met de hand uit klei te boetseren en op elkaar te plaatsen d.m.v. verstevigingen, ‘muurtjes’ van klei die hij aan de binnenzijde van de ene wand aanbrengt. Die plaatst hij zo dat het water dat je in de vaas giet enkel in het middendeel, de ‘core’, terechtkomt, zodat deze steviger op zijn plaats blijft.

Nadat hij de gewenste vorm heeft verkregen, verdwijnt de geboetseerde vaas voor een paar dagen in een droogkast, zodat het teveel aan vocht uit de klei kan lopen. Volgt een eerste bakbeurt, waarna van Hooff een laag glazuur aanbrengt, gevolgd door een tweede bakbeurt. Indien nodig, werkt hij voor het glazuren de vorm nog even bij. Wachten is essentieel bij keramiek; tussen het uitdrogen, glazuren en de twee bakbeurten zitten telkens verschillende dagen, want de robuuste vaas heeft heel wat tijd nodig om stevig te worden. Maar jouw en zijn geduld worden na drie weken beloond. En het resultaat is altijd anders… ‘Core’, € 528, Willem van Hooff. Klik op de presskit en kijk naar de video op willemvhooff.com

# Tie & Tape by Designstudio Wiesi Will

150 werkuren

Na een uitgebreid vooronderzoek had Laure Van Brempt van de Belgische textieldesignstudio Wiesi Will maar liefst 150 werkuren nodig om het prototype van dit tapijt klaar te hebben. Veel te lang om het ook commercieel haalbaar te maken, dus onderzoekt ze nu welke fasen van het procedé industrieel kunnen, zonder de artisanale look van het ‘Tie & Tape’-tapijt te verliezen. Laure begint dan ook bij het begin: met wollen tapijtgaren. Dat verft ze volgens de tie-and-dyetechniek en wel op die manier dat de kleur op het tapijt regelmatig terugkerende ‘vlekken’ vormt – hier komt het betere rekenwerk aan te pas. Als het garen droog is – we zijn ondertussen al een dag of drie verder – worden de draden tot banden geweven, een werkje dat zo’n 100 uur in beslag neemt. Die banden worden op hun beurt tot een tapijt geweven. Voor het kleuren heeft Laure intussen een partner gevonden (Superdy, het jongste textielbedrijf uit België), nu is het nog zoeken naar een weverij voor de banden…

‘Tie&Tape’, voorlopig nog een prototype, zal worden geproduceerd in 2 formaten: 169 x 233 cm en 233 x 305 cm, Designstudio Wiesi Will. Op de foto zie je ook een kussen dat met dezelfde techniek werd vervaardigd. Verdeeld via Omarcity – omarcity.world Kijk op wiesiwill.com naar het maakprocéde van dit tapijt.

Meer inspiratie

3 trends voor 2021
Breng kleur in je slaapkamer
Kleurspecialist aan het woord

Zin in een abonnement? Klik hier voor de beste voordelen!

Productie Kaatje Verschoren Concept en tekst Emmy Toonen