Hotspot in Londen

Tien jaar geleden was het gebied achter het St. Pancras station nog
een te mijden buurt. Vandaag is King’s Cross in Londen dé hotspot voor wie houdt van design, kunst, architectuur, muziek, eten en… Harry Potter!

DSCF8475

Wie met de Eurostar in Londen aankomt, heeft vaak de neiging meteen de metro in te duiken, richting stadscentrum. Dat is geen goed idee, om heel veel verschillende redenen. Ten eerste omdat je dan één van de meest romantische plekken ter wereld over het hoofd ziet. Althans, dat is toch wat Lonely Planet beweert. Zij bekroonden het St. Pancras station immers tot een plek die barst van de romantiek. Dat imago heeft het station vooral te danken aan de liefdevolle bronzen sculptuur van de Britse artiest Paul Day die je in de aankomsthal staat op te wachten. Een paar maanden geleden is daar nog een kunstwerk bijgekomen: de neonletters ‘I want my time with you’ van Tracey Emin, waarmee de kunstenares de bezoekers vertelt dat Londen nog steeds veel genegenheid voelt voor Europa. “Ik maak me dan ook grote zorgen”, aldus Emin. “Ik kan maar niet geloven dat we binnenkort een geïsoleerd eiland zullen zijn dat moederziel alleen in de Noordzee ronddobbert. Dat is toch hallucinant!” DSCF8980

In het aanpalende luxehotel St. Pancras Renaissance (foto hierboven) zitten ze wat dat betreft nog in de ontkenningsfase. “Wij doen gewoon verder alsof er niks aan de hand is”, aldus marketing manager Gaston Bernard. “Wat moeten we anders?” Nu, de kans dat het leven in het St. Pancras Renaissance hotel na de Brexit stil zal vallen, is bijzonder klein. Niet alleen omdat het een prachtige plek is, met heerlijke cocktails en afternoon tea, maar het hotel heeft ook een geheim wapen: zijn trap. Of moeten we zeggen: dé trap? Het is in ieder geval de meest legendarische in zijn soort. Op dit exemplaar riepen de Spice Girls ruim 20 jaar geleden immers uit: “Now tell me what you want, what you really really want”.

DSCF8916

Kussend dak

Voor muziekliefhebbers heeft King’s Cross – afgekort KX – nóg een troef. Bij Spiritland  is de muziekinstallatie immers minstens even belangrijk als de koffiemachine. Je kunt er behalve geroosterd bananenbrood en een ‘Problem Solving Tea’ ook cd’s, vinylplaten en allerhande audiomateriaal kopen. Wil je daar ook nog een goed boek bij? Met een beetje geluk ligt ‘Word on the Water’, een tweedehandsboekenboot vol bestsellers dat Regent’s Canal op en af vaart, net aangemeerd bij King’s Cross (foto hierboven). Dat Regent’s Canal vormde in de 19de eeuw een belangrijke handelsweg van en naar Londen. Vooral graan en steenkool bereikten centraal Londen niet alleen via de sporen maar ook via Regent’s Canal. De Victoriaanse bouwwerken die nu achter het St. Pancras station prijken, waren ooit grote opslagplaatsen. In een voormalige graanloods, bijvoorbeeld, komt nu het creatieve kruim samen om zich te perfectioneren in de gerenommeerde kunst- en designschool Central Saint Martins. De steenkool werd dan weer opgeslagen in het nabijgelegen viaduct, dat de afgelopen twee jaar onder handen werd genomen om er een nieuw retailwalhalla van te maken. Het kreeg de naam Coal Drops Yard (foto hieronder), omdat de kolen hier letterlijk werden gedropt. Architectenbureau Heatherwick kwam op het idee om de twee gebouwen niet op de gelijkvloerse verdieping maar via een zogenoemd ‘kussend dak’ met elkaar te verbinden. “Omdat het dak sowieso aan vernieuwing toe was, leek het me logisch de verbinding daar te maken”, legde architect Thomas Heatherwick twee maanden geleden bij de opening van het complex uit. Hij grapte ook over de praktische beslommeringen die zo’n convergerend dak met zich meebrengen. “Voor de ene kant hebben we rechtshandige dakwerkers gemobiliseerd, voor de andere kant linkshandige.”

DSCF8854

Ontdek de volledige tekst, inclusief shoppingadressen,   in het februarinummer van Feeling Wonen (verschijningsdatum 22/1).

 

Tekst: An Bogaerts. foto’s: Kaatje Verschoren.