Hout in de hoofdrol

Voor dit huis in de duinen van het Franse departement Landes inspireerden de architecten zich op de traditionele schuren uit de streek. Het werd een compacte, luchtige houten constructie met ‘plastic’ wintertuin, eenvoudig en toch gedurfd, de perfecte stek voor een gezin dat de Parijse hectiek inruilde voor een permanent vakantiegevoel.leslandes

De machtige golven die over het strand van Hossegor rollen maken van deze Franse kustgemeente boven Biarritz een populaire surfspot. Aanvankelijk was het de bedoeling van de eigenaars om hier een ruime en modulaire vakantiewoning te bouwen, een project waarvoor ze in zee gingen met het Parijse bureau JAVA Architecture. Maar gaandeweg veranderden de plannen. “Ze besloten hun leven helemaal om te gooien, en dat betekende Parijs definitief verlaten en – vooral – hun werkritme drastisch bijsturen”, vertelt architect Florian Levy.

leslandes2

“De vakantiewoningplannen verdwenen in de prullenmand, want ze gingen nu voor een gezinswoning. Een uitgebreider project, zou je denken, maar verrassend genoeg zagen ze het net bescheidener, met een kleiner budget en een kortere termijn.” Dus bedachten Florian Levy en zijn partners Laurent Sanz en Alma Bali een heel eenvoudig concept: in plaats van met verschillende niveaus te werken om het hoogteverschil op het duinperceel op te vangen, werd het deze supersimpele, langgerekte structuur met puntdak.

leslandes1

Simpel en efficiënt
“De vorm van de woning is geïnspireerd op die van de traditionele schuren in deze streek”, vertelt Florian Levy. “Een uitgepuurd ontwerp waarmee we mooi binnen het bescheiden budget konden blijven. Het is ook opvallend compact: iets meer dan honderd vierkante meter, verdeeld over twee niveaus. Geen tierlantijntjes maar heel veel hout: een grenen geraamte, binnenbekleding van multiplex en gevelbekleding van Douglashout.

leslandes3

“We zitten hier op drie kilometer van het strand, dus het klimaat is behoorlijk winderig en vochtig, maar daar is Douglashout prima tegen bestand”, verzekert bewoonster Alma Bali ons. Ondanks het overwicht aan hout krijg je hierbinnen toch geen chaletgevoel. De verfijnde maatmeubelen (vooral die van de keuken), subtiele nuances in de tekening van de verschillende houtsoorten en de dubbele hoogte van de gang en een deel van de leefruimte zorgen voor een luchtige en ontspannen sfeer. En dan is er nog de wintertuin op het zuiden met zijn golfplaten van polycarbonaat!

leslandes4

javarchitecture.fr

De volledige reportage vind je in het zomernummer van Feeling Wonen, te koop t.e.m. 12/8/2019.

 

Tekst: Jean-Michel Leclercq –  Foto’s: Caroline Dethier