In de kijker: Desalto

Desalto specialiseert zich van oudsher in metaalbewerking. Al vanaf het begin werken de broers Orsenigo, die het bedrijf in 1990 oprichtten, met zowel gevestigde namen als opkomende designtalenten. Ze blijven trouw aan hun vakmanschap, maar vernieuwen zich constant met als resultaat complexe designs met minimalistische uitstraling.

Desalto

Gloednieuw bij Desalto is de collectie tafels ‘L45’ van de Italiaanse ontwerper Guglielmo Poletti, die weer laat zien dat ze kunnen blijven verrassen met op het oog eenvoudige ontwerpen en een samenspel van materialen. De verbinding tussen de tafelpoten en het blad speelt de hoofdrol in het ontwerp. Het contact hiertussen is tot een absoluut minimum beperkt door een complexe constructie van twee L-vormige profielen.  

Grenzen verleggen

Desalto is Poletti’s allereerste industriële partner. “Twee jaar geleden spotte Gordon Guillaumier, artistiek directeur van Desalto, mijn werk bij Rossana Orlandi tijdens Milaan Design Week’, vertelt Poletti. “Ik focuste mij toen op limited edition-werken en producten op maat. Ik was nog niet op zoek naar een partner in de industriële sector, maar de tijd was rijp (drie jaar na mijn afstuderen) en het resultaat van onze eerste samenwerking, de collectie ‘Void’ en tafel ‘MM8’ (2019), was verrassend. Desalto liet mij inzien dat je niet altijd veel compromissen hoeft te sluiten als je op industriële schaal werkt. Dat je dan evengoed vrij kunt werken – ik werk altijd met mijn handen en schets nooit – en de grenzen van materialen kunt verleggen. In hun fabriek kun je nog echt on the spot werken met ambachtslui en loopt het management ook gewoon rond in de fabriek. Dat was echt een eyeopener voor mij. Ik zie het als mijn industriële galerie (lacht).”

Poletti
Desalto

Meer inspiratie

Ook nieuw dit jaar: de uitschuifbare tafel Fourmore van Gordon Guillaumier en kastenserie Stack van Giacomo Moor. Benieuwd naar de geschiedenis van Desalto en de klassiekers binnen de collectie? Je vindt een overzicht in editie 5, vanaf maandag 16 juni in de winkel.

desalto.it