In gesprek met Alfredo Häberli

We spraken de in Zwitserland gevestigde ontwerper Alfredo Häberli over zijn nieuwe collectie ‘Taba’ voor Moroso en over zijn langdurige samenwerking met het Italiaanse merk dat bekendstaat om zijn kleurrijke en eigenzinnige ontwerpen.

Alfredo Häberli

Geen presentatie in Milaan, maar een online launch video van uw nieuwe collectie.

“De launch video was een succes. We hadden een groot publiek, omdat bijna iedereen thuis was. Toch hoop ik dat we volgend jaar een mix van beide hebben, zowel in real life als online. Online blijft alles heel abstract, vooral als het gaat om zitcomfort.”

‘Taba’ is multifunctioneel. Alsof u wist dat we veel thuis zouden zitten.

“ ‘Taba’ is inderdaad heel actueel, maar ook typisch voor mijn werk. Ik wil met mijn ontwerpen vrijheid aan de gebruiker geven. Het zijn sculpturale elementen die je zelf kunt ontdekken en op je eigen manier gebruiken. Je kunt er op meerdere manieren op zitten: loungen of rechtop zitten, je koffie of laptop op het horizontale vlak zetten of zo zitten dat je interactie stimuleert.” 

Hoe ontstond deze collectie? 

‘Ik had een asymmetrisch en poëtisch concept in mijn hoofd en kwam al snel uit op deze botachtige vorm. Toen ik de mockup zag, kreeg ik meteen een beeld in mijn hoofd van een eeuwenoud Argentijns plattelandsspel (waar Häberli opgroeide, red.), waarbij je een bot van een koe (een ‘Taba’) met daarop twee metalen plaatjes vier of vijf meter ver gooit. Wanneer het juiste metalen plaatje op de grond staat bij het landen, win je. De vorm van dit bot doet denken aan de lijnen van de sofa. Lijnen die alleen een bedrijf als Moroso heel precies kan volgen. Ze werken bij Moroso op een heel artistieke en menselijke manier. We bekijken samen de mockup en vervolgens het prototype, bespreken eventuele verbeterpunten en het team past het meteen aan. Dat kan alleen als je goede vakmensen in dienst hebt.”

Klopt het dat u veel vrijheid krijgt als ontwerper bij Moroso? 

“Dat is inderdaad kenmerkend voor Moroso. Ron Arad, Patricia Urquiola… We zijn allemaal heel anders, wat zorgt voor uiteenlopende ontwerpen. Patrizia Moroso wil niet een herkenbare handtekening, ze wil dat we op ons best zijn. Je hebt natuurlijk met andere restricties te maken, o.m. ergonomisch en technisch. Binnen die lijnen moet je als ontwerper creatief zijn. Zo kom je steeds met nieuwe oplossingen. Ik krijg misschien grijs haar, maar in mijn hoofd blijf ik daardoor juist heel jong (lacht).”

Wat was uw eerste samenwerking met Moroso? 

“Patrizia ontdekte mij jaren geleden op de beurs Interieur Kortrijk, toen ik daar stond als jonge ontwerper. Ik was een van de vijftig ontwerpers die voor het vijftigjarig jubileum van Moroso een meubel mocht ontwerpen, met als resultaat de iconische fauteuil ‘Take a Line for a Walk’ (2003).” 

Al plannen met Moroso voor de toekomst? 

“Zeker! We werken aan iets wat even iconisch moet worden als de ‘Take a Line for a Walk’. Of het ook echt een icoon gaat worden, moet natuurijk nog blijken. Maar we doen ons best, het krijgt in elk geval een heel eigen en sterke identiteit.”

Take a line for a walk

Meer inspiratie

Benieuwd naar een overzicht van de meest iconische werken van Moroso? Je ontdekt alles over het merk in editie 7, tot en met 12 oktober in de winkel.

Nog geen abonnee?

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil je graag een abonnement nemen? Dat kan hier!

Tekst Jackie Oomen Portret Mirjam Kluka Productfoto’s Alessandro Paderni