Inrichten van een comfortabele werkplek bij je thuis
Hier werkt men thuis … en dankzij deze tips & tricks in de beste omstandigheden! Als je thuis een comfortabele werkplek wilt inrichten, moet je immers met heel veel factoren rekening houden. Of je fulltime thuiswerkt of maar af en toe, bijvoorbeeld. Of je in de woonkamer wilt werken of in een apart bureau… Of er genoeg daglicht binnenvalt of niet… Gelukkig is er voor alles een oplossing!
Fulltime thuiswerken
Concentratie! Dat is het doel voor een goede werkplek. Als je fulltime thuiswerkt, is de grootste uitdaging om in de ruimte waar je ook zoveel andere dingen doet, toch op je werk te kunnen focussen. Wie geluk heeft, kan een aparte werkkamer inrichten. Blijft de vraag: in welke stijl? Ga je voor een zakelijke kantoorruimte, of hou je het huiselijk? “We zien de voorkeur steeds meer uitgaan naar het laatste”, aldus interieurarchitect Bart Beaumont van ’t Casteelken. “Vroeger was de werkkamer thuis een minikantoortje, maar nu kiezen we voor een warmere en gezelligere ruimte. Merken als Vitra hebben ook al een tijd een homecollectie met warme materialen.
De typologie van een kamerkantoor is wel nog traditioneel: een ladekastje op wieltjes voor onder de werktafel, en een kast in dezelfde stijl als de tafel. Opvallend is dat architecten de aparte bureaukamer niet meer wegstoppen op zolder, maar meer en meer aan de woonkamer laten grenzen. Met daartussen een schuifdeur, bijvoorbeeld. Die blijft overdag open, maar als de kinderen thuis zijn, kan ze handig toe. Na het werk gebruiken de kinderen die kamer ook en dan is het weer handig dat de computer vlakbij staat. Zo kun je vanuit de woonkamer wat toezicht houden.”
Vooral voor fulltime thuiswerkers is comfort van groot belang: een goede bureaustoel is noodzakelijk. Maar ook hier geldt: hoe huiselijker, hoe beter. Zelfs het Italiaanse merk Poltrona Frau, toch dé lederexpert, lanceerde afgelopen herfst enkele stoelen in stofuitvoering. Goede verlichting is ook heel belangrijk voor wie uren achter elkaar op dezelfde plek zit. Een plekje bij het raam is fijn, en voor wie dat niet heeft, zijn er daglichtlampen, of bureaulampen in allerhande stijlen. “Het gebeurt ook wel eens dat mensen een tafellamp die voor de woonkamer bedoeld is, als bureaulamp gebruiken”, weet Bart Beaumont. “De grens is vaag.”
Parttime thuiswerken
Voor mensen die niet elke dag van de week thuiswerken, is een aparte werkkamer geen absolute must. Volgens Vincent Van Duysen, architect en art director van de Italiaanse meubelfabrikant Molteni, zijn er twee mogelijkheden: “Je kunt kiezen voor een meubel dat discreet wordt opgenomen in de woonkamer. Dat zit bij Molteni bijvoorbeeld in de 505-collectie van Nicola Gallizia. Het bureau is onderdeel van een modulaire wand, die ook dienstdoet als boekenkast, bar- en televisiemeubel. De tweede optie is om voor een heuse secretaire te gaan. Een antiek model, bijvoorbeeld, of een nieuw exemplaar. Handig is dat het opengeklapt kan worden wanneer nodig, en weer worden gesloten als het werk erop zit.
Dit jaar brachten we twee eyecatchers uit: van Jasper Morrison en van Michele De Lucchi.” Die laatste, een erfgenaam van de Memphis-beweging, heeft een duidelijke filosofie over de rol van een bureau: “Het is in feite een ruimte waar je van alles bewaart, van praktisch tot dierbaar: bureaumateriaal, souvenirs, favoriete spullen, wat boeken en documenten die je misschien niet direct nodig hebt, maar je weet maar nooit. Het is een plek die je karakter weerspiegelt, en je weet: je karakter is je kostbaarste bezit.” Je kunt een bureau heel subtiel in de woonkamer integreren, bijvoorbeeld door eetkamer- en bureaustoelen uit dezelfde serie te kiezen en de laatste van wielen te voorzien. Of door een klein bureau neer te zetten; er bestaan werktafels van 1,15 meter breed, net groot genoeg voor een laptop en wat papieren.
Opvallend populair zijn retrotafels. Mick van der Kolff, sales manager van kantoormeubelfabrikant Lensvelt, merkt dat de `AVL Office Chair’ uit de eigen collectie het goed doet. “Dat ontwerp van Joep van Lieshout is een perfect compromis tussen een klassieke bureaustoel en een stoel voor de woonkamer.” Wanneer een bureau in de leefruimte staat, is het belangrk om slim op te bergen. Dat hoeft niet per se in een afgesloten kast, spullen kunnen ook in een huiselijke opbergdoos. Of in een verrijdbaar ladekastje dat, als het niet wordt gebruikt, meteen een ideaal platform is voor decoratieve objecten. Flink wat bureaus hebben lades waarin de laptop simpelweg kan verdwnen als de dagtaak erop zit. Andere kantoorbenodigdheden zijn juist zo mooi dat ze probleemloos op het bureau kunnen blijven staan. Enkele meubelmerken bieden wandbureaus aan die als een barmeubel kunnen worden dichtgeklapt en zo geen ruimte innemen als ze niet worden gebruikt. Een andere oplossing voor parttime thuiswerkers: een bureau in een verloren hoekje in huis, zoals een brede gang, onder de trap of een schuin dak.
Sporadisch thuiswerken
Wie maar af en toe thuiswerkt, komt al gauw aan de eettafel terecht. En dat is prima. Iedereen denkt bij de aanschaf van een eettafel immers van tevoren goed na over wat daar allemaal op moet gebeuren: eten, natuurlijk, maar ook het huiswerk van de kinderen én van de ouders. Een glazen tafel is niet ideaal, want die voelt te koud aan voor wie er lang op een laptop moet werken. Houten tafels, daarentegen, zijn veel warmer. Dat weet ook Mick van der Kolff van kantoormeubelfabrikant Lensvelt. “Ik werk thuis gewoon aan de `Beefeater’-tafel van Bertjan Pot,” geeft hij toe. “Dat gaat prima.” Niet alleen hout is populair, er bestaan ook tafels met een leren werkblad. Wie aan een grote tafel graag iets makkelijker zit, kan opteren voor een combinatie van bijvoorbeeld vier gewone eetkamerstoelen en twee comfortabelere modellen, eventueel op wieltjes zelfs.
Wie niet lang hoeft te zitten, kan dat ook wel op een krukje. Dat zitmeubeltje wordt makkelijk gecombineerd met een ondiepe tafel, waar je het krukje na gebruik weer onder schuift. Er bestaan werkbladen die aan een boekenkast bevestigd zijn, of aan de achterkant van een bank. Zelfs wie maar sporadisch thuiswerkt, heeft meestal meer nodig dan een laptop. Daar kunnen opbergers van vrolijk textiel een oplossing bieden; die kunnen gewoon in de woonkamer staan. Een snel ingeplugde lamp die zowel op de eettafel als op een kast tegen de muur kan worden gezet, brengt extra licht op donkere dagen. Een populaire keuze is een wandlamp met zwenkarm die voor licht boven de tafel zorgt, maar ook als wandsfeerverlichting kan dienen. Extra ruimtebesparend zijn hoge, lessenaarachige bureautjes om staand aan te werken. Die kunnen in het dagelijks leven als kleine commode dienen, én als tijdelke werkplek.
Bron: Feeling Wonen januari/februari 2017 | Tekst en samenstelling Leen Creve