Interview: rust in huis

Interieurontwerper Christien Starkenburg is oprichter van Studio Slow, ontwerpster van de Slowwood-collectie en artdirector van Jan de Jong Interieur in Leeuwarden. Het woord ‘slow’ verklapt haar missie. “We moeten vertragen en een natuurbeleving creëren in huis, met materialen en spullen die er écht toe doen.”

Lees het volledige interview in editie 10 2020

Christien Starkenburg

Door corona hebben we de pauzeknop ingedrukt. We zitten meer thuis en ontspannen er niet enkel, maar werken en/of studeren er ook. Dit is dus een goed moment om rust te brengen in ons interieur. Maar hoe doe je dat?

“In je huis heb je behoefte aan troost, verstilling, comfort en kwaliteit. En in deze periode behoefte aan echtheid. Ik zie het interieur als een soort sacred place, je interieur moet je helpen om krachtig in het leven te staan. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar zo zie ik het echt. Na je huid en je kleding is je interieur je derde omhulling. Je creëert een rustgevende plek met natuurlijke materialen, want die hebben altijd een ziel, een intrinsieke kwaliteit. Ik hou heel erg van een analoog gevoel als tegengewicht voor alle zoom-meetings en socialmediakanalen. Dat ontstaat als alle zintuigen geprikkeld worden. Idealiter ruikt het lekker, ziet het er goed uit, voelt het goed – is er een goede balans in de texturen – en zit de akoestiek goed.”

Een goed evenwicht zoeken in een interieur klinkt natuurlijk makkelijker dan het is. Hoe bepaal je wat wel of niet een plek in een interieur krijgt?

“Iets wat met zorg is gemaakt en wat je heel bewust koopt, past goed bij je en gaat heel lang mee. Met als gevolg dat je rust in je huis en je hoofd brengt. Koop dus minder, en wat je koopt moet van goede kwaliteit zijn. Het is niet erg om voor iets te sparen, vroeger was dat heel normaal. We moeten geen containers vol betekenisloze spullen uit China laten komen. Je kunt niet de hoogste kwaliteit voor de allerlaagste prijs krijgen of alles direct kopen en mee naar huis nemen. Dat is ook de reden waarom ik Slowwood oprichtte. Ik had het zo gehad met al die perfecte spullen. Ik had behoefte aan een archetypische collectie die juist níet trendy is. Het zijn stukken die nooit in of uit de mode zijn, maar altijd kunnen. Net als iconische designstukken, die hoef je niet te vervangen. Die horen bij je familie.”

SlowWood

Lees de rest van het interview in editie 10 2020. Tekst Jackie Oomen

Abonneren? Geniet nu van onze eindejaarsactie!