Jong talent: Alexander Marinus

Tijdens een uitwisselingsjaar in Ecuador voelde Alexander Marinus (°1992) intuïtief aan wat hij wilde studeren. Toen hij de omschrijving van de studierichting Man & Well-Being aan de Design Academy Eindhoven las, viel de puzzel in elkaar. “Ze focussen op het menselijke aspect, en op hoe je via creativiteit van de wereld een betere plek kunt maken”, vertelt hij. “Oorspronkelijk wilde ik als afstudeerproject een eigen versie van de espadrille maken. Zo kwam ik tijdens mijn onderzoek in contact met jute. Hoewel dat materiaal weleens de langste of gouden vezel wordt genoemd, wordt het vandaag voornamelijk gebruikt voor goedkope en strikt utilitaire producten als koffiezakken. Daarom besloot ik op dit vergeten materiaal te focussen. Al was het niet zo eenvoudig om de pure vezel in handen te krijgen. Want hij wordt enkel in India en Bangladesh geproduceerd, en daar voeren ze een zeer protectionistisch beleid.”
“Na veel vallen en opstaan kwam ik tot twee interessante technieken: naaldvilten, waardoor er een sterke, open en lichte materie ontstaat waar ik bijvoorbeeld een krukje mee kan bekleden, en het aan elkaar stikken van de pure, lange vezels, waarbij ik de lengte van de vezels maximaal tot haar recht laat komen, zoals bijvoorbeeld in een kussen. Om de vezels samen te houden heb ik een eigen naaitechniek ontwikkeld, waarbij ik de minder mooie stukken jute als vulling gebruik.”
Hoewel het moeilijk blijft om aan de grondstof te geraken, wil Alexander Marinus het project niet loslaten. “Momenteel ben ik via het netwerk Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Nederland contact aan het leggen om zelf naar daar te kunnen gaan. Al zou ik mijn ervaring ook willen inzetten om de mogelijkheden van hennep en vlas, dat hier vroeger veel werd verbouwd, te onderzoeken. Die hennep- en vlasindustrie zijn ondertussen grotendeels naar China verkast, maar in het kader van de toenemende handelsoorlogen lijkt het me voortuitziend om opnieuw meer te investeren in onze lokale(textiel)industrie, zodat we minder afhankelijk zijn. Als ontwerper wil ik me graag inzetten om die verloren kennis mee te helpen heropbouwen”, stelt Marinus.
Met zijn gouden vezels wist de Brusselse ontwerper, die vanaf begin februari in residentie is bij MAD Brussels, alvast de jury van de Henry van de Velde Awards te overtuigen, want die bekroonde het project ‘Hey Jute’ met een Gold Award binnen de categorie Design-led Crafts. “Mijn stage bij Unfold heeft me geleerd dat het proces gelijkwaardig kan zijn aan het product. Dat heeft me nog meer overtuigd van het belang van onderzoek in een designcontext. Voor mij moet design meer zijn dan louter een mooi product. Ik wil nieuwe dingen verwezenlijken en activistist zijn”, besluit Marinus. alexandermarinus.com
Nog geen abonnee?
Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil je graag een abonnement nemen? Dat kan hier!
Tekst Elien Haentjens. Foto Kaatje Verschoren.