Keukens op maat
De eisen – functies, ligging, materialen – verbonden aan deze keukens waren niet min. Maar dankzij de spitsvondige oplossingen van (interieur)architecten en keukenbouwers genieten de bewoners nu van een heerlijke ruimte. Drie voorbeelden.
Nog meer keukens? Abonneer je nu!
1 Follow the rhythm

Verhoudingen en ritme spelen een grote rol in deze keuken van een ruime rijwoning in Schoten. In eerste instantie om de rust te bewaren, maar ook omdat het budgetvriendelijk is om met veelgebruikte maten te werken. Zo is alles hier 60 cm breed. Alle lage elementen zijn uitgevoerd in berkenfineer, de hoge elementen in vezelcementplaat (vaak gebruikt als gevelbekleding en dus supersterk). Het berkenfineer is afgewerkt met witte randen om de vlakken te doorbreken. Het lijnenspel wordt nog eens benadrukt door de staafvormige wandlampen en het gele kleurvlak, die de lijnen van de kasten volgen. Het eiland en een wandmeubel in de eethoek kregen een blad van carraramarmer. Voor de wandopstelling met spoelgedeelte kozen de bewoners voor een blad van wit composiet, dat vlek- en hittebestendig is. Een praktische keuze, net zoals de kookplaat met ingebouwde afzuiging, waardoor het zicht vrij blijft. De kleurrijke tafel van Muller Van Severen was de aanleiding voor de bijpassende kleuraccenten in de keuken. Hier niet te zien, maar een slim detail is de heldergroene nis aan de zijkant van de hoge kastenwand, die dient als verbindende factor.
Een ontwerp van interieurarchitect en meubelontwerper Axelle Vertommen, axellevertommen.be
2 Groene alleskunner

In dit gastenverblijf in rijksmonument De Heiligenberg (in het Nederlandse Bunde), springt het groene trappenhuis meteen in het oog. Het vervult allerlei functies tegelijk: als trap, als opslagruimte én als keuken. Een slimme ingreep in het compacte gastenverblijf dat zich in het voormalige atelier van (glas)kunstenaar Daan Wildschut bevindt. Belangrijk tijdens de renovatie was het behoud van het open karakter. Net als in het werk van de kunstenaar vormen licht en kleur de basis voor het ontwerp. De keuken gaat op in de ruimte omdat het spoel- en kookgedeelte verwerkt zitten in een nis onder de trap en de rest van de keukenapparatuur verscholen zit achter kastdeuren. De inductiekookplaat met ingebouwde recirculerende afzuigunit bespaart flink wat ruimte. Zowel de kasten als de fronten zijn gemaakt van ecoplex (biologisch multiplex), en de fronten en de trap zijn voorzien van een laag ecologische verf. De trapvormige kasten maken het keukenontwerp speels en laten geen centimeter ruimte onbenut. Het monotone, multifunctionele meubel bewijst opnieuw dat een groene keuken rust uitstraalt en een natuurlijke link legt naar zijn omgeving.
Een ontwerp van onderzoek- en ontwerpbureau De Nieuwe Context, denieuwecontext.nl, uitgevoerd door Laugs Bouwmeesters, laugsbouwmeesters.nl
3 Keuken light

Een lange, smalle ruimte met beperkte lichtinval, een pas vernieuwde, groene vloer waar niet aan mocht worden geraakt, veel bergruimte én een werkplek: met die beperkingen en eisen ging de interieurarchitect aan de slag. Door een spiegelwand te creëren die over de volledige lengte en hoogte van de ruimte loopt, oogt de ruimte groter, maar ook lichter. Raam en daglicht worden optisch verdubbeld door de wand, die achter zijn spiegelende fronten veel kastruimte herbergt. De afzuigkap en afvoerbuis, het kruidenrek en de keukenverlichting zitten achter een lange, zwevende plaat die dezelfde kleur heeft als de muur erachter, zodat ze erin opgaat. Langs de bovenzijde verspreidt de verlichting diffuus licht in de ruimte, langs de onderkant wordt het werkblad verlicht, waardoor er in de rest van de keuken geen lampen of spots nodig zijn. Ook dat geeft een zekere lichtheid aan de ruimte. Omdat bovenkasten niet nodig zijn, is het werkblad een comfortabele 10 cm dieper. Het blad eindigt in een afgerond en breder stuk dat als werkplek dient, met onderin plaats voor legplanken. Voor het blad werd een contrasterende steenrode kleur gekozen, als tegengewicht voor de felgroene vloerafwerking.
Een ontwerp van interieurarchitect Tine Loncin, tineloncin.be
Samenstelling: Jackie Oomen, Emmy Toonen en Kaatje Verschoren