Kleurspecialist aan het woord: breng kleur in je huis

Interieurarchitect Jelle Hekstra, oprichter van het Utrechtse architectenbureau StrandNL, voelt na 31 jaar in het vak haarfijn aan wat de effecten van kleur zijn en raadt iedereen aan om kleur te gebruiken in huis. “Kleur is een magische tool, maar ook iets heel persoonlijks. Al is het ook een kwestie van gewenning.”

Lees het volledige interview in ons huidige nummer.

Blauwe keuken

Wat is uw visie op kleur als interieurarchitect?

“Kleur is een belangrijke toegevoegde waarde in het leven. Dat wil niet zeggen dat je overal kleur moet toepassen. Maar met kleur kun je stemming en emotie brengen in een ruimte. Dat kan subtiel, door dicht bij elkaar liggende kleuren te zoeken. Of juist extreem, door afwijkende kleuren met elkaar te combineren.”

‘Op een witte doos raak je misschien niet snel uitgekeken, maar die prikkelt of inspireert je ook niet’

Zijn er dingen die je beter niet kunt doen?

“Alles wit schilderen, zou ik niet doen. Breng kleur in je huis. Op een witte doos raak je misschien niet snel uitgekeken, maar die prikkelt of inspireert je ook niet. Wat je wel kunt doen, is een klein stapje meer naar kleur gaan, dan kan het in je beleving nog steeds wit zijn. Een lichtblauw plafond tegen een lichtblauwe of donkerblauwe muur zien mensen als wit omdat 99% van de plafonds wit zijn en je brein automatisch denkt dat het plafond wit is, ook als het een subtiele kleur is. De lichtinval speelt hierin ook een rol. Wanneer je zo’n subtiele kleur toepast, is dat een mooie aanleiding om die kleur ergens anders in zijn volle glorie neer te zetten.”

‘De tijd van de accentmuren hebben we wel gehad’

Badkamer

Welke raad geeft u mensen die meer kleur in hun interieur willen, maar niet goed weten hoe ze daaraan moeten beginnen?

“Mensen vinden het soms eng om met veel opvallende kleuren te werken, maar als het om een klein oppervlak gaat of die kleur een extra betekenis heeft, staan ze er vaak meer voor open. Zo hebben we in een project al eens het trappenhuis naar de verdieping van de kinderen volledig oranjerood geschilderd. In een ander project brachten we steenkleurig oranje aan in de gang. Het begint vaak in van die doorloopruimtes, waar mensen niet lang zijn of waar ze de deur achter zich dicht kunnen trekken. Later trekken we die kleuren dan door in andere ruimtes. De tijd van de accentmuren hebben we wel gehad. Een kleurconcept gaat bovendien veel verder dan alleen verf op de muur. Kleuren mogen doorgezet worden. Zo blijft het niet bij een geintje in een bepaalde kamer, maar maak je verbindingen tussen verschillende ruimtes. Als je in de ene ruimte al een glimp krijgt van de volgende ruimte die verder bouwt op het kleurenschema, dan ontstaat er iets moois, iets verrassends.” strandnl.nl

Lees het volledige interview en drie andere interviews met kleurspecialisten in editie 1, nog tot 5 april 2021 in de winkel.

Meer inspiratie

3 trends voor 2021
Interview: rust in huis
Breng kleur in je slaapkamer

Zin in een abonnement? Klik hier voor de beste voordelen!

Tekst: Jackie Oomen Fotografie: Jan Buteijn (portret en badkamer), Emma Beugelink (keuken)