Klushuis wordt lichte woning

Architectenechtpaar Fabiana en Rocco toverde een verlaten Rotterdamse bovenhuis van 165 m2 om tot een woning van drie etages met een jeugdige, vederlichte feel. Every trick in the book kwam er aan te pas, van verborgen bergruimtes en transparante trapleuningen tot een glazen plafond.

Klushuis

Modern, met respect voor het verleden, dat is hoe Fabiana Toni van het Rotterdamse architectenbureau FT Studio de stijl formuleert van het huis dat ze met haar man Rocco Reukemans en zoontjes Kylian en Mattia deelt. “Het idee achter de renovatie was een moderne leefomgeving creëren, die harmonieus samengaat met de oude details.” Het pand was een zogenoemd ‘klushuis’, een woning in slechte staat die de gemeente Rotterdam voor een mooie prijs ter beschikking stelt aan mensen die bereid zijn erin te investeren. Eigenlijk hadden Fabiana en Rocco zich ingeschreven voor twee andere klushuizen, maar toen kwam dit pand met vier verdiepingen op hun pad. “Het feit dat het huis casco werd verkocht, vonden we een groot voordeel. Het gaf ons de kans om helemaal te doen wat we zelf wilden”, vertelt Rocco, die aan het hoofd van zijn eigen bureau staat.

Logés welkom

Bij de nieuwe indeling werd een apart gastenverblijf voorzien, voor wanneer Fabiana’s moeder overkomt uit Italië en om als B&B te verhuren. Dat verblijf was als eerste voltooid. Vlak daarna ontdekte Fabiana dat ze zwanger was. Haar moeder kwam inwonen om bij de renovatie te helpen, en sliep in half afgebouwde ruimtes. “Het was één groot avontuur”, lacht Fabiana. “Ze heeft zelfs een keer onder de trap geslapen.” Terwijl de rest van het huis werd afgebouwd, woonde het koppel in het gastenverblijf van slechts een kamer groot. “Een dag voor de bevalling was ik de vloer nog aan het schuren.” Om de binnentrappen te kunnen installeren, moesten er een paar muren sneuvelen. Het resultaat is niet alleen prachtig, maar ook efficiënt. “Het oorspronkelijke idee was om de trap tot boven door te laten lopen, als één geheel zonder onderbreking. Om praktische redenen hebben we dat idee moeten laten varen.” De laden en deuren onder de trap bieden een overvloed aan opbergruimte. Achter een stel deuren dicht bij de kinderkamer bevindt zich zelfs een badkamer. Achter een andere deur zit Rocco’s ‘schuur’, waar hij al zijn gereedschap opslaat. De laden onder de eerste traptreden worden gebruikt om speelgoed in op te bergen. “Hoewel de trap niet in één geheel doorloopt, werkt hij visueel toch verbindend. Ik hou van dat soort continuïteit”, zegt Fabiana. De donkere treden die de trap op een piano doen lijken, zijn oude spoorbalken uit de haven van Rotterdam.

Glazen plafond

Het doorlaten van natuurlijk licht was vanaf het begin een belangrijk gegeven bij het ontwerp van de trap. “Hoge stadspanden hebben vaak een kleine, donkere hal. In dit huis is dat juist het tegenovergestelde: je komt binnen en wordt verwelkomd door een zee van licht en ruimte.” De zolderverdieping, waar de keuken ligt, is Fabiana’s favoriete plek. “Ik vind het heerlijk om hier te koken, want je hebt heel veel ruimte, licht en direct contact met buiten.” Dat je van de keuken naar het dakterras kon, was ook een belangrijk gegeven. “Zodra het maar een beetje goed weer is, eten we buiten”, aldus Rocco. Op de derde en bovenste verdieping kwam er een spectaculair glazen plafond boven de trap. “De installatie had wel wat voeten in de aarde: we hadden een kraan gehuurd om het zelf te doen en zo geld te besparen, maar vlak daarvoor was ik drie meter naar beneden gevallen, waardoor ik al een paar nachten niet goed had geslapen van de pijn. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen.” Uiteindelijk duurde de hele onderneming een pak langer dan verwacht, en doken er veel onverwachte uitdagingen op, maar Rocco en Fabiana hebben er toch heel goede herinneringen aan. Of zoals Rocco het formuleert: “Ik vond het hier het leukste toen het nog niet af was: overal gereedschap en troep.”

Bron: Feeling Wonen 2016 | Fotografie Jansje Klazinga | Tekst Holly Marder