Kom naar Festival Designkwartier Den Haag

Benieuwd naar wat Nederland te bieden heeft op vlak van design? Dan is het Festival Designkwartier Den Haag de ideale plek! Van vrijdag 27 mei tot en met zondag 29 mei kan je kennis maken met toonaangevende ontwerpers en nieuw talent. Deze top 6 moet je echt bezocht hebben: een inspirerende ontdekkingstocht langs jonge ontwerpers, pop-up stores en foodtrucks.

1. Label/Breed

Ontdek de collectie van het nieuwe initiatief Label/Breed, dat samenwerkingen zoekt tussen ontwerpers en de Nederlandse maakindustrie. Door deze twee werelden te verbinden, barrières weg te nemen en kennis te delen ontstaan vernieuwende, duurzame producten, gecreëerd met Nederlandse knowhow, ruw materiaal en restproducten. Zo ontwierp Chris Kabel een bank met geglazuurde baksteen van het bedrijf Sint Joris uit Limburg, maakte Simone Post een kleed van restanten stof van Vlisco en ontwierp Christien Meindertsma een stoel van de vezels van Enkev uit Volendam.

Praktisch: Zoutmanstraat 106, Den Haag.

2. Ontwerpduo

Was vroeger alles beter? Neen, toch niet. Maar voor hun nieuwe Novocento-collectie ging Ontwerpduo (Tineke Beunders en Nathan Wierink) wel terug in de tijd. ‘De oerdegelijke gebruiksvoorwerpen waarmee onze grootouders opgroeiden, waren goed doordacht, zaten vernuftig in elkaar en gingen een leven lang mee. Tegenwoordig zeggen we dat die producten vooral functioneel waren of minimalistisch vormgegeven. Juist dat maakte ze zo smaakvol.’ De twee ontwerpers lieten zich inspireren door de vormgeving uit het begin van de twintigste eeuw en vertaalden dat naar nu in een serie van tien ontwerpen. De collectie, geënt op de ingetogen vormentaal van toen, is gemaakt van lokale materialen in warme, tijdloze kleuren (oker, roze en crèmewit).

Praktisch: Piet Heinstraat 116, Den Haag.

3. Jordy van den Nieuwendijk

Breng tijdens het festival een bezoekje aan het Paprikakraam van Jordy van den Nieuwendijk. Vanuit een groentekraam verkoopt de jonge, succesvolle illustrator zogeheten risoprints van paprika’s voor €10 en live-gemaakte paprikatekeningen voor €30.

Praktisch: Piet Heinstraat 114, Den Haag.

4. Windmakers

Om het mooie van het maakproces te visualiseren kun je bij Windmakers, een platform voor jonge Haagse creatieven, een eigen collage maken. Bezoekers lopen eerst langs verschillende onderdelen om de collage mee te maken, kiezen drie beelden (een achtergrond, een object en een detail) en gaan daar vervolgens mee aan de slag. Tenslotte wordt het werk ter grootte van een A5/A6 geplastificeerd, zodat je de collage mee naar huis kunt nemen.

Praktisch: Trompstraat 5, Den Haag.

5. Carte Blanche

Lekker eten begint al met kijken en ruiken voordat je iets proeft. Carte Blanche Concepts wil door middel van creatieve pop-up evenementen een verhaal vertellen over de visuele kracht, smaak, geur en beleving van voedsel. Speciaal voor het festival bouwt het ontwerperscollectief een grafische installatie van koek, die continu verandert. Je bent van harte uitgenodigd om te komen proeven én een stukje installatie mee naar huis te nemen.

Praktisch: Trompstraat 3, Den Haag.

6. Dutch Design Daily LIVE!

Op zaterdag 28 mei organiseert Dutch Design Daily livegesprekken met twee eigenzinnige ontwerpers: Floris Hovers en Dewi Bekker. Floris staat bekend om zijn uitgekiende kleurgebruik en zijn vrolijke, bijna cartooneske composities van vorm en constructie – bijvoorbeeld de Flessenboot, die de gebruiker zelf maakt van een zeiltje, twee elastiekjes en een lege shampoofles. Modeontwerper Dewi Bekker zal vertellen over haar werk en dat van het Haagse modecollectief ‘Das leben am Haverkamp’, waar zij deel van uitmaakt.

Praktische informatie: 12u en 15u, Zoutmanstraat 30-36 (Heering Office). Voorinschrijven via project@designkwartier.nl

Maar er valt natuurlijk nog veel meer te beleven tijdens de derde editie van Festival Designkwartier Den Haag! Kijk voor het programma en de definitieve adressen op www.festivaldesignkwartier.nl.

Bron beeld: 1. Johan Nieuwenhuize – 4. Henri Verhoef | Tekst Wil Akermans