Minimalistisch design met Italiaanse elegantie

De indrukwekkende woonbalk die interieurarchitecte Sofie De Backer van A tot Z voor haar gezin ontwierp, is de belichaming van alles waar ze in haar werk naar streeft: eenvoud, efficiëntie en (Italiaanse) elegantie. Met andere woorden: het perfecte visitekaartje.

Alla Italia

Bij het binnenkomen valt het al meteen op: Sofie houdt van mooi én praktisch. “Een huis dient in de eerste plaats om in te leven, het moet functioneel en praktisch zijn.” Dus kwam er vooraan een dubbele deur: één voor het kantoor en één voor het woongedeelte. Ook de architecturale vormgeving van het huis is eenvoudig en efficiënt: een vrij strak grondplan met twee balken boven elkaar, waarbij de bovenste een beetje over de rand werd geschoven, om een dak boven het terras te vormen. Sofie: “Als er één gewoonte is die we hebben meegenomen uit onze periode in Italië, dan is het buiten leven. Wij zijn ginds drie keer verhuisd en twee van de drie keer hadden we een overdekt terras. Dan ga je automatisch veel vaker buiten zitten, ook als het regent of het een beetje frisser is.”

Beperkt aantal materialen

De sobere vormen van de woning zijn afgewerkt met boorden en een onderplint van Kroatische marmerkalksteen, die mooi afsteekt tegen de zwarte gevelpanelen. Binnen vormt diezelfde onderplint de vloer van de gelijkvloerse verdieping. “Ik heb bewust gewerkt met eenbeperkt aantal materialen: glas, aluminium, natuursteen en hout”, aldus Sofie. Aluminium voor de raamlijsten, natuursteen voor de buiten-en binnenvloeren en het werkblad, notenhout voor de zwevende trap en de bekleding van het kookeiland. De zwarte centrale module fungeert aan de ene kant als tv- en barmeubel met haard voor de zithoek, aan de andere kant maakt ze deel uit van de keuken. “Ik wilde een zo sober mogelijke leefruimte. Muren vind je hier dan ook niet. Ook heb ik er bewust voor gekozen om de keuken achteraan te plaatsen, met uitzicht op de tuin. Hier brengen we vooral overdag en in de zomer veel tijd door.”

Discretie verzekerd

In het midden van de zwarte box aan de kant van de keuken leidt een bijna onzichtbare deur naar de garage onder het huis, het archief van de ontwerpstudio en het magazijn van de webshop. Sofie: “Ik hou ervan om alles zoveel mogelijk weg te bergen en te verstoppen. Het televisietoestel, bijvoorbeeld. is echt geen mooi voorwerp. Het zou de ruimte maar ontsieren.” Aan mooie voorwerpen anders geen gebrek in dit prachtig vormgegeven huis: meubels en verlichting van Belgische en internationale designmerken zoals Knoll, Viabizzuno en Indera en leuke accessoires zoals kussens, plaids, bijzettafeltjes van kleinere en vaak nieuwe labels zoals Atipico en Ilaria, die Sofie in België vertegenwoordigt. Dit huis is dan ook haar ideale visitekaartje, zowel voor de ontwerpstudio als voor de woonwebwinkel.

Meer info over Sofie vind je op haar website.

Bron: Feeling Wonen februari 2016 | Tekst: Karin De Ridder | Foto’s: Liesbet Goetschalckx | Styling: Griet Snoeks