Muller Van Severen op weg naar Milaan!

Vijf jaar geleden maakten Fien Muller en Hannes van Severen voor het eerst hun opwachting tijdens de Milaan Design Week. Sindsdien zijn ze uitgegroeid tot één van de absolute speerpunten van het hedendaagse Belgische design. Lees hier al een korte preview van het interview!


Zijn jullie klaar voor de ‘hoogmis’ in Milaan?

Fien Muller: “Ja, hoor! Niet dat we er bewust naartoe werken – dat ligt niet in onze aard -, maar we gaan er ook dit jaar toch weer enkele dagen heen. Er worden veel nieuwigheden getoond, maar voor ons is het vooral een goede gelegenheid om mensen te ontmoeten die al bij onze projecten betrokken waren of dat misschien ooit zullen zijn. En natuurlijk laten we er ieder jaar iets zien.”

Hannes Van Severen: “Meestal worden die projecten op het laatste moment geregeld en dat is dit jaar niet anders. Op dit moment is het absoluut nog niet duidelijk wat we straks in Milaan precies gaan doen. Het enige dat zo goed als vaststaat, is dat Valerie Objects, het label dat onze ontwerpen verdeelt, ons bestek gaat uitbrengen en dat samen met o.m. een nieuwe pepermolen zal laten zien in de bekende galerie van Rossana Orlandi.”

Fien: “Ik kijk er persoonlijk erg naar uit, want we hebben lang aan dat bestek gewerkt. Het wordt dus iets bescheidener dan vorig jaar, toen we bij Massimo de Carlo, één van de meest gerenommeerde kunstgalerijen van Milaan, onze paravents van geëmailleerd staal ‘Fireworks’ toonden, maar dit is net zo belangrijk.”

Jullie vormen al zeven jaar een designteam. Zijn jullie in die tijd veel veranderd?

Fien: “Toch wel, hoor! In het begin werden we door zowat alles overvallen en wisten we nergens van. Nu weten we veel meer over het vak en – vooral – wat daar zoal komt bij kijken.”

Hannes: “We kunnen nu bijvoorbeeld veel beter keuzes maken. Maar het blijft natuurlijk een business en dat valt niet altijd mee. Intussen moet je immers ook creatief blijven. En creatief zijn op commando, dat is niets voor ons. Je moet een idee laten rijpen en er ook af en toe een beetje over mijmeren.”

Wat willen jullie graag ooit nog doen?

Fien: “Ik zou graag eens iets ontwerpen voor een echt groot label. Meubilair of verlichting, bijvoorbeeld. Het lijkt me een uitdaging om onze sculpturale visie met de commerciële criteria te proberen verzoenen. Het valt me o.m. op dat er zo weinig mooie zitbanken op de markt zijn. Is dat misschien een leuk idee?”

 

Bron: Feeling Wonen / April 2018 / 185

Design: mullervanseveren.be – www.valerie-objects.com

Tekst: Jan de Vos

Foto’s: Kaatje Verschoren. Van boven naar onder:

Portret Fien Muller en Hannes Van Severen

Bestek Valerie Objects

‘Fireworks’ – Paravents van geëmailleerd staal