New Classic: Bestekset Collo-alto

Elke maand brengen wij voor jullie een new classic uit. Deze keer stellen we jullie de bestekset ‘Collo-alto’ van Inga Sempé voor Alessi voor.

servies bord lepel vork

Wat?

Een 19-delige bestekset waarvan de naam ‘hoge nek’ betekent. Wie de messen, lepels, vorken en schepjes naast elkaar legt, ziet meteen waar die naam vandaan komt. Een lange, slanke hals is duidelijk een familietrekje in deze collectie. Het idee voor dit bestek ontstond toen designer Inga Sempé in opdracht van het designblad Domus een risottolepel ontwierp voor de 50ste verjaardag van het legendarische Italiaanse kookboek ‘De Zilveren Lepel’. Karakteristiek is de ronde vorm waar je een ovaal zou verwachten. Alberto Alessi was zo gecharmeerd door de risottolepel, dat hij Sempé vroeg een volledige bestekset te ontwerpen. “Op één voorwaarde”, reageerde de goedlachse Sempé. “Dat ik er een ijslepeltje aan toe mag voegen. Ik ben gek op Italiaans ijs.”

Van wie?

Inga Sempé is een rasechte Parisienne. Ze werd er geboren, studeerde er industrieel design en opende er, na een stage in Rome, haar eigen designstudio. Tijdens de beginjaren van die studio werkte ze vooral voor het Italiaanse Edra en Cappellini, maar intussen heeft ze een mooi palmares bij elkaar getekend voor onder andere HAY, Ligne Roset, Moustache, Wästberg, Luceplan en Alessi. Sempé heeft een bijzonder uitgesproken stijl: nooit saai of strak minimalistisch, vaak poëtisch en met een dosis humor. Haar meest iconische werken zijn onder andere de ronde ‘Chantilly’-sofa voor Edra, de iets strakkere ‘Moël’-sofa voor Ligne Roset, de papieren ‘Vapeurs’-lamp voor Moustache en de ‘Letterbox’-dozen voor HAY. In haar privéleven vindt Sempé trouwens ook de nodige inspiratie. Ze is al enkele jaren de grote liefde van designer Ronan Bouroullec.

Een klassieker?

In de kookhype van de laatste jaren werd bestek aanvankelijk ietwat over het hoofd gezien. Daar komt nu stilaan verandering in. Meer en meer designers zetten hun tanden in origineel eetgereedschap. Maar omdat bestek aan zoveel ergonomische eisen moet voldoen, zien veel bestekken er nagenoeg hetzelfde uit en is het moeilijk om iets vernieuwends te brengen. Met Collo-alto is Inga Sempé daar zonder twijfel in geslaagd. Met behoud van alle gebruikscomfort maakte ze met ronde hoofden en een slanke hals een statement-bestek.

Waarvoor?

Elke zichzelf respecterende foodie zal enorm scoren bij vrienden en familie wanneer hij dit bestek op tafel tovert. Maar ook voor horecazaken kan het een detail zijn dat hun gasten spontaan doet glimlachen aan tafel. Zeker wanneer ze een ijsje bestellen.

Bestekset ‘Collo-alto’ van Inga Sempé voor Alessi. 18/10 roestvrij staal. Apart verkrijgbaar of in sets van 5, 24 of 75 stuks.
www.alessi.com

Bron: Feeling Wonen maart 2016 | Tekst An Bogaerts