New Classic: de palette desk

Elke maand brengen wij voor jullie een new classic uit. Deze keer stellen we jullie de palette desk van Spaans ontwerper Jaime Hayon voor.bureau kleur groen

Wat?

Een serie bureaus in een mix van marmer, gekleurd essenfineer en gepolijste messing. De collectie is geïnspireerd op de kunstwerken van de Amerikaan Alexander Calder, één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogenoemde ‘kinetische kunst’. Calder was gespecialiseerd in mobiles, en dat zie je ook duidelijk in de ‘Palette’-collectie, waarbij een groot en klein bureaublad boven elkaar lijken te zweven op dunne poten. Het bureau werd eind januari voorgesteld op de meubelbeurs in Keulen en is een afgeleide van de ‘Palette’-tafels die vorig jaar al geïntroduceerd werden.

Van wie?

De bruisende persoonlijkheid van de Spaanse ontwerper Jaime Hayon weerspiegelt zich ook in zijn werk. Dat is nooit saai of subtiel. Zijn objecten zijn bijzonder decoratief en tasten vaak de grens af tussen kunst en design. In het interieurwereldje heeft Hayon dan ook evenveel voor- als tegenstanders. You love him or you hate him. Time Magazine nam Hayon ooit op in zijn lijst met 100 meest relevante artiesten en in verschillende landen werd hij al uitgeroepen tot Designer van het Jaar. In 2008 was de Spanjaard eregast op de Interieurbiënnale van Kortrijk. De 42-jarige designer heeft al een mooi palmares opgebouwd, met ontwerpen voor onder andere Magis, Lladrò, Fritz Hansen, Baccarat en Moooi. Zijn bekendste collectie is de Showtime- lijn voor BD Barcelona, waarin hij op een heel glamoureuze manier elementen uit de barok verzoent met modern comfort. De ‘Palette’-collectie is voor een flamboyant designer als Jaime Hayon opmerkelijk eenvoudig, maar misschien net daarom zo waardevol.

Een klassieker?

Hayon wil met het bureau ‘Palette’ naar eigen zeggen ‘orde in de chaos’ brengen. Een bureau is immers een rustpunt in huis, maar net zo goed een plaats met talrijke afleidingen. Dat geldt ook voor de vormgeving van dit bureau. Door zijn ingetogen afmetingen, sobere kleuren en ranke poten oogt het bijzonder eenvoudig, maar tegelijkertijd is het met zijn organische vorm en materiaalcombinaties heel flamboyant. Die mix van eenvoud en pit zet ‘Palette’ hoog op de lijst van mogelijke klassiekers voor de toekomst.

Waarvoor?

Voor een echte werkomgeving is het bureautje in veel gevallen wat aan de kleine kant. ‘Palette’ is vooral een thuisbureau, dat qua vormgeving naadloos kan aansluiten bij de rest van het huis. De vormgeving is niet overdreven zakelijk of formeel, maar biedt toch alle comfort om enkele uurtjes te werken.

Meer info: www.andtradition.com

Bron: Feeling Wonen april 2016 | Tekst: An Bogaerts