New Classic: Phenomena lamp

Phenomena lamp

Wat?

Een collectie lampen, geïnspireerd op de vier basisvormen in de geometrie, nl. de cirkel, de driehoek, de rechthoek en ovaal. Onderaan helemaal doorzichtig, bovenaan bijna opaak, een dégradé-effect dat technisch heel wat voeten in de aarde heeft. “Het is erg moeilijk om dit resultaat te verkrgen in mondgeblazen glas van die grootte”, bevestigt ontwerper Jakub Jandourek. “Die zachte overgang was in de eerste plaats een esthetische keuze: de lampen lijken eerder te zweven dan te hangen. Maar ze is ook functioneel: bovenaan doet het glas dienst als lampenkap, maar onder de lichtbron laat het alle licht door.” `Phenoma’ kreeg dan ook de Tsjechische Elle Decoration Award voor Beste verlichting 2016.

Van wie?

Het Tsjechische bedrijf Bohemian Machine produceert glasverwerkingsmachines, maar besloot in 2012 ook een eigen atelier te openen, waar het zijn machines ten volle kan inzetten. Hun specialiteit is secuur snijwerk, extreem zuiver glas én oversized mondgeblazen objecten. Ze lanceerden ook een eigen merk en werken daarvoor samen met heel wat ontwerpers uit eigen land, zoals in dit geval het duo Dechem, van Jakub Jandourek en Michaela Tomiskova, dat al een aantal glascollecties op zijn palmares had. Poëtische zielen zijn het ook, want op onze vraag waarom ze voor dit rood, roze, groen en grijs hadden gekozen, antwoordde Jakub: “We waren al een tijdje verliefd op die zachte intieme en gezellige kleuren. Wij zien deze lampen als reuzensnoepjes.”

Een klassieker?

Vier eigenschappen die wij waarderen in een tijdloze lamp worden hier moeiteloos samengebracht: ze zijn met de hand gemaakt (in dit geval ook met de mond geblazen), vertrekken vanuit de meest simpele basisvormen en mikken op een`gezellig’ effect, maar zijn toch heel hedendaags. De naam `Phenomena’ haalden de ontwerpers bij de ideeënleer van Plato. Van klassiek gesproken!

Waarvoor?

Omdat ze zulke mooie kleuren hebben, doen deze lampen het goed tegen een neutrale, monochrome achtergrond. Gezien de prijs zullen de meeste mensen niet meteen de hele collectie kopen. Maar ook met één enkel exemplaar kun je een kleinere ruimte, een donker hoekje bij een fauteuil of – waarom niet? – het toilet al een gesofistikeerde uitstraling geven. Een complete set zien we dan weer perfect in een klassieke woonkamer.

Bron: Feeling Wonen april 2017 | Tekst Leen Creve