New Classic: Staande lamp Optical

Elke maand brengen wij voor jullie een new classic uit. Deze keer stellen we jullie de staande lamp ‘Optical’ van Lee Broom voor.staande lamp optical

Wat?

De staande lamp uit de splinternieuwe Optical-serie van Lee Broom. De Britse ontwerper liet zich voor deze collectie inspireren door de opart-kunststroming uit de jaren 60. Opart, de afkorting van ‘optical art’, wordt gekenmerkt door visuele illusies. In dit geval spelt Broom met het contrast tussen strakke, grafische lijnen en de organische bolvorm van de lamp zelf. Bijzonder is dat het lijnen-patroon vanuit elke hoek verschillend is. Afhankelijk van hoe je naar de kamp kijkt, verandert het grafische motief.

Designer?

Lee Broom (40) is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde (verlichtings)designers van het moment. Toch legde de Engelsman een lange weg voordat hij bij ontwerpen uitkwam. Broom studeerde eerst aan de theaterschool, waar hij een passie voor drama, verhalen en decors ontwikkelde. Nadat hij daar onverwacht een belangrijke modeprijs voor zijn kostuumontwerpen had ontvangen, kon Broom aan de slag bij mode-icoon Vivienne Westwood en schreef hij zich in aan de befaamde Londense modeacademie Central Saint Martins. Om tijdens zijn studie wat geld bij te verdienen werkte hij als interieurconsultant voor verschillende horecazaken in Londen. Dat werd zo’n succes dat hij besloot de interieurweg in te slaan – met talrijke prijzen tot gevolg. The Guardian stelt dat ‘Lee Broom voor de interieurwereld is wat Marc Jacobs en Tom Ford zijn voor de mode-industrie.’ Brooms bekendste ontwerp is zonder twijfel de Crystal Bulb, zijn herinterpretatie van de klassieke gloeilamp.

Klassieker?

Een klassieker moet de gave bezitten om te blijven verrassen. En dat is precies wat vloerlamp Optical doet. Wat op het eerste gezicht een vrij eenvoudig ontwerp met een grafische print lijkt, blijkt een interessante optische illusie. De combinatie van eenvoud en verbazing doet sterk vermoeden dat we hier met een nieuwe klassieker te maken hebben. Bovendien is Lee Broom gewend aan het vervaardigen van klassiekers, zoals hij eerder met zijn Crystal Bulb deed. Hij is niet de man van de enorm hoge productie, maar wat hij maakt, getuigt van een doordachte tijdloosheid. Ondanks dat het lijnenspel van de lamp enigszins herinnert aan de jaren 70, past het ontwerp in elk interieur, met vintage meubilair of niet.

Vloerlamp Optical is ook verkrijgbaar als hang- en tafellamp. Prijzen op aanvraag.

Bron: Feeling Wonen 2016 | Foto Lee Broom | Tekst An Bogaerts