New Classic: Stoel S33

Elke maand brengen wij voor jullie een new classic uit. Deze keer stellen we jullie stoel S33 – All Seasons van Mart Stam voor Thonet voor.

thonet stoel kleur

Wat?

Eén van de grootste klassiekers uit de designgeschiedenis wordt heruitgebracht in een kleurrijke versie voor buiten. De originele ‘S33’-stoel in onvervalste Bauhausstijl gooide in 1926 al hoge ogen omdat hij niet op vier poten steunde. In die tijd werd de iconische sledestoel uit flexibel stalen buiswerk gemaakt en verkocht door het bedrijf L & C Arnold uit Schorndorf. Later werd hij met groot succes heruitgebracht door de gebroeders Thonet. Het designteam van Thonet onder leiding van Miriam Püttner lanceert nu een weersbestendige versie van enkele klassiekers, waaronder deze ‘S33’. Het UV- en regenbestendige netweefsel van de zitting en rugleuning zorgt ervoor dat deze gemoderniseerde klassieker zonder problemen buiten kan overleven. Bovendien pimpte Thonet de stoel met zeven verrassende kleuren, geïnspireerd op de Bauhaus-kleurenleer van de Zwitserse schilder/ontwerper Johannes Itten.

Van wie?

Mart Stam werd in 1899 geboren in het Nederlandse Purmerend. Hij was in zijn leven zowel actief als architect en docent als interieurontwerper. De ‘S33’ is zonder twijfel zijn grootste verwezenlijking, een ontwerp dat de klassieke basisvorm van de stoel voorgoed door mekaar schudde. Stam maakte het eerste prototype uit aan elkaar gelaste gasleidingen. De tijdgenoot van Ludwig Mies van der Rohe en Marcel Breuer heeft als architect relatief weinig verwezenlijkte gebouwen op zijn conto, maar wel heel veel concepten en zogenaamde ‘tegenontwerpen’. De eigenzinnige Stam zocht graag de controverse op en ging al wel eens in discussie over vorm en functie.

Een klassieker?

Wie zich ooit al eens op een ‘S33’-stoel heeft neergevlijd, kan beamen dat die bijzonder comfortabel zit, onder meer dankzij de flexibele buizenconstructie. Dat in combinatie met zijn weinig voor de hand liggende vorm, heeft geleid tot het succes van de ‘S33’. Nu hij ook buiten gebruikt kan worden, zal dat succes alleen nog maar toenemen. Want als er één plek is waar je onbezorgd achterover wil kunnen leunen, dan is het wel in je tuin of op je terras.

Waarvoor?

De ‘S33’ is door zijn vorm sowieso een eyecatcher. In de tuin zal dat nog meer het geval zijn. Het verrassende kleurenpalet biedt immers eindeloze mogelijkheden om een pittig decor te creëren. Ideaal dus, voor eigenzinnige designliefhebbers met een tuin of terras, maar zeker ook interessant voor de horeca.

Buitenstoel ‘S33 All Seasons’, design Mart Stam en Thonet Design Team voor Thonet, nl.thonet.de

Bron: Feeling Wonen 2016 | Tekst: An Bogaerts | Foto: Thonet