New Classic: Tapijt Isola

Elke maand brengen wij voor jullie een new classic uit. Deze keer stellen we jullie het tapijt ‘Isola’ van Studio Joe Colombo voor Amini Carpets voor.

Wat?

Een rond handgeknoopt tapijt in een mix van Nieuw-Zeelandse wolsoorten. Het luxueuze Italiaanse label Amini werkte voor deze collectie samen met de studio van designlegende Joe Colombo zaliger. Dit voorjaar werd het tapijt ‘Isola’ samen met nog twee andere tapijtdesigns van Colombo – ‘Bubbles’ en ‘Luce’ – gelanceerd op het Salone del Mobile in Milaan. Het is gebaseerd op schetsen van Colombo uit 1970.

Van wie?

De naam Joe Colombo klinkt misschien heel Amerikaans, maar dit tapijt is een op en top Italiaanse samenwerking. Joe was immers de roepnaam van Césare Colombo, een van de meest invloedrijke designers van de jaren 60. Aanvankelijk was Colombo actief als schilder en beeldhouwer, pas daarna legde hij zich toe op productdesign. Hij was zijn tijd ver vooruit, met futuristische stadsconcepten en alles-in-een woonsystemen die vandaag heel actueel zijn en in die tijd zelfs baanbrekend. In deze stoel poseerde hij vaak, met een pijp in de mond. Het werk en de vormentaal van Joe Colombo, die op zijn 41ste verjaardag tragisch het leven liet na een hartaanval, wordt vandaag verdergezet door Studio Joe Colombo. Hun vormen zijn heel speels en afgerond. Colombo hield immers niet van hoeken en lijnen die té recht liepen.

Een klassieker?

Hoewel de rasechte retrostijl uit de jaren 50 en 60 na een aantal topjaren stillaan aan populariteit begint in te boeten, zal de naam Joe Colombo nooit uit de mode raken. De studio die Colombo’s werk verderzet, gebruikt het rijke archief om hommages aan de kleurrijke ontwerper te brengen. Labels staan da nook te popelen om met hen samen te werken. Recent nog bracht Karakter, het label dat in 2015 door de Nederlandse ontwerper Aldo Bakker werd opgericht, stoelen en verlichting van Joe Colombo uit in een modern jasje. Colombo bezat de gave om de tijdsgeest van de de sixties in tijdloze objecten te vatten, en daar is dit tapijt een mooi voorbeeld van.

Waarvoor?

Lang voor die woonvorm hip werd, woonde Joe Colombo zelf al in een loft. Alleen daarom al zou dit tapijt niet in zo’n omgeving misstaan. Vooral in heel moderne interieurs kan ‘Isola’ het sprankeltje kleur en vorm zijn dat voor wat pit en karakter zorgt. Het karakter van de visionaire Joe Colombo dan nog wel.

Bron: Feeling Wonen september 2016 | Foto’s Amini Carpets | Tekst An Bogaert