New Classic: Wood van Fernando & Humberto Campana

Elke maand brengen wij voor jullie een new classic uit. Deze keer stellen we jullie de lamp ‘Wood’ van Fernando en Humberto Campana voor Skitsch voor.Skitsch_Wood_02-HR

Wat?

Een staanlamp van massief teak op een roestvrijstalen structuur. De dunne teakstrips van de lampenkap kunnen opengezet worden, een beetje zoals een paraplu. Het gewenste effect van dit ontwerp is dat het licht door de lamp wordt gebroken zoals de takken van een boom dat doen met het zonlicht. Het schaduwspel dat daardoor ontstaat, imiteert met andere woorden het gevoel van een bos of zelfs een oerwoud. De ontwerpers hopen op deze manier de aandacht te vestigen op de schoonheid en de kwetsbaarheid van het Amazonewoud.

Van wie?

Hoewel Brazilië het belangrijkste land ter wereld lijkt te zijn, althans dit jaar, zijn er toch niet veel bekende Braziliaanse designers. De twee bekendsten zijn dan nog familie van mekaar: de broers Fernando en Humberto Campana. In 1983 begonnen de twee creatievelingen meubilair te maken uit afvalmateriaal. Hun heel uitgesproken door de natuur geïnspireerde stijl en hun zin voor maatschappijkritiek maakten hen in 1998 tot allereerste Braziliaanse artiesten ooit die een plaats kregen in het MoMa in New York. Hun bekendste werken zijn de stoel ‘Multidao’ uit speelpoppen en stoel ‘Vermelha’, samengesteld uit een kluwen van dikke rode draad, een symbool voor de Braziliaanse chaos.

Een klassieker?

Qua stijl is deze lamp alvast een schot in de roos. De zogenoemde junglelook is razend populair en dus zijn lampen met tropische allure bijzonder hip. Meer en meer proberen we het buitenleven naar binnen te halen. En hoe kun je dat beter doen dan met een boom naast de televisie? Maar goed design heeft meer nodig dan een esthetische hype. De ecologische boodschap die achter dit ontwerp zit, zorgt voor een tijdloos verhaal en het maakt bij de eigenaars een statement, een bewustzijn van de problematiek in het Amazonewoud.

Waarvoor?

Zoals het een echte boom betaamt, kan de ‘Wood’-lamp ook buiten gezet worden. De ideale kans voor horecazaken om een echt bos te creëren, natuurlijk. Maar ook één van deze bomen kan al een mooi natuurlijk accent vormen, zeker in heel steriele, loftachtige ruimtes.

Bron: Feeling Wonen 2016 | Tekst An Bogaerts | Foto’s Skitsch