Nieuwbouw met half ondergronds nachtgedeelte aan de Belgische kust
Bart en Sara kwamen in aanmerking voor een sociale huisvestingsmaatschappij in Bredene en lieten zich met architectenatelier Vens Vanbelle creatief lieten gaan. Het resultaat: een opvallende gevel, een opgehoogde benedenverdieping en een half ondergronds nachtgedeelte. Geen traditionele kavelwoning, maar een nieuwbouw met een origineel en opvallend aanzicht.
Creatief met regels
De architecten moesten om te beginnen rekening houden met een aantal bouwvoorschriften. Zo moeten alle gevels in de verkaveling opgetrokken worden in wit, zwart of grijs en geldt er een beperking op het woonvolume. “Het komt erop aan om creatief met zulke regels om te gaan”, zegt Dries. “Je mag ze niet als een handicap zien, maar ze ombuigen tot iets positiefs. Om het probleem van het bouwvolume op te lossen vatten we de fundering op als een betonnen bak. Daardoor zit de onderste verdieping van het huis half onder de grond en die kubieke meters worden niet meegerekend. Door de kleine ruimtes, met kleine overspanningen beneden te situeren, waren er bovendien geen structurele krachttoeren nodig om de bovenliggende verdieping te dragen én konden we budgetvriendelijker bouwen. We oriënteerden het huis ook zo dat de lichtinval optimaal is. Het resultaat is een ruime, open en heldere woning.”
Op haar kop
De traditionele manier van bouwen in een verkaveling werd hier letterlijk op haar kop gezet. De gelijkvloerse verdieping bevindt zich eigenlijk een half niveau boven het straatpeil en omvat behalve een ruim zonneterras een grote leefruimte. De inkom, het toilet, het kookgedeelte van de keuken en een bureautje dat over de woonruimte uitkijkt, zitten verwerkt in één groot golvend volume, waardoor de rest van de ruimte luchtig en open oogt. Via een trap daal je af naar de drie half ondergrondse slaapkamers, de ruime berging en de garage. Halverwege de trap, op maaiveldhoogte, bevindt zich de badkamer. “Het was even wennen aan dat half ondergrondse nachtgedeelte”, geeft Bart toe. “Gelukkig voelt het niet aan alsof we in de kelder slapen. En het grote voordeel is dat er een constante temperatuur van 17 à 18° heerst. Ideaal om te slapen, dus.”
Bewust wit
Het zitgedeelte in de leefruimte is het kloppende hart van de woning. “Dit is de warmste plek van het huis”, vertelt Bart. “Letterlijk – in de zomer hebben we de zon, in de winter de vloerverwarming – maar ook figuurlijk: de houten dakbalken en raamkozijnen en de donkere plankenvloer zorgen voor een aangename huiselijke sfeer. We hebben de muren bewust wit gelaten, zodat de aandacht vooral naar het terras en de omgeving gaat en we maximaal kunnen spelen met het meubilair. Op dat vlak hebben we niet echt een specifieke smaak: we combineren familiestukken met dingen die we op het internet kopen. Als we het maar mooi vinden!”
Wil je meer weten over het architectenatelier? Kijk dan zeker eens op hun website.
Bron: Feeling Wonen juni/juli 2015 | Tekst: Jan De Vos | Foto’s: Luc Roymans