Nieuwe buitenverlichting

Omdat tuin en terras steeds nadrukkelijker deel uitmaken van onze leefomgeving, is het aanbod van de nieuwe outdoorverlichting niet alleen uitgebreider en gevarieerder, maar ook mooier en inspirerender dan ooit…

Tussen mobiel en permanent
Lantaarns zijn er in alle maten en kleuren. Eén van onze favorieten is ‘Ambient Line’ van de Duitse ontwerper Sebastian Herkner: een cilinder van mondgeblazen gefumeerd glas in een frame van donkergrijs gietstaal. De lamp is beschikbaar in twee formaten en voorzien van een stalen handvat, zodat ze makkelijk kan worden verplaatst. De grootste versie kan ook op een metalen standaard (achteraan op de foto) worden geplaatst, waardoor je ze op het terras ook een permanente plek kunt geven.
De led-unit heeft een autonomie van zowat acht uur en wordt opgeladen met een snoer of met het ingebouwde zonnepaneel. De lichtsterkte kan worden geregeld met afstandsbediening. ‘Ambient Line’, € 699 (h 37 cm) en € 999 (h 53 cm), Gloster.

Instant vakantiegevoel
Cassina heeft sinds kort ook een outdoorcollectie, met bijdragen van o.m. Philippe Starck, Patricia Urquiola en, zoals op de foto, Rodolfo Dordoni. Zijn tafels en stoelen ‘Dine Out’ zijn een lust voor het oog, maar dat geldt ook voor de lampen ‘Bollicosa Nautilus’, bollen van Venetiaans mondgeblazen glas die al bestonden voor binnengebruik en opvallen door hun gebobbeld oppervlak en ruige uitstraling. De outdoorversie zit ‘verpakt’ in een net van polypropyleentouw dat lijkt op de netdrijvers die vissers vroeger gebruikten. Beschikbaar in gefumeerd glas met groene knopen of roze glas met roestkleurige knopen, telkens in twee formaten. ‘Bollicosa Nautilus’, vanaf € 790 (Ø 30 cm) en vanaf € 970 (Ø 50 cm), Cassina.

De eerste indruk telt
De lampen van de Brit Michael Anastassiades behoren tot de bekendste van het voorbije decennium. Geen wonder, dus, dat er van zijn iconische producten nu ook outdoorversies zijn. Staanlamp ‘IC Lights’ (foto) is er in twee uitvoeringen. Uiteraard zorgen enkele aanpassingen o.m. voor een grotere weerbestendigheid. Bovendien is de voet gemaakt van een zwaardere natuursteen en is er een nieuwe kleur: donkerbruin. Verder is er gelukkig weinig veranderd en verspreidt deze lamp een aangenaam en warm diffuus licht. Op het terras zorgt ze voor a touch of class, maar je kunt ze, zoals op de foto, ook aan de ingang van de tuin posteren. Een mooiere eerste indruk is nauwelijks denkbaar… ‘IC Lights Outdoor’, € 1.295 (h 185 cm) en € 884 (h 135 cm) Flos.

Speelse blikvanger
‘Girotondo’ is behalve het Italiaanse woord voor een kinderrijmpje met bijbehorend rondedansje ook de tot de verbeelding sprekende naam van een gloednieuwe lamp van Bizzarri Design Associati, een ontwerpstudio uit Pesaro. Je hoofd gaat er bij wijze van spreken van draaien, al was het maar omdat de kenmerkende vorm van dit behoorlijk spectaculaire object van wit gelakt transparant kunsthars (h 55 cm) ook verwijst naar die van een stil liggende, op zijn kant gevallen draaitol. Met zijn drie lampen zorgt het aan de rand van het zwembad of de zwemvijver of op de oprit niet alleen voor ideaal sfeerlicht, maar is het mede door zijn speelse karakter ook gewoon een fraai tuinaccessoire. ‘Girotondo’, € 556, Karman.

Ontdek de overige verlichingsideeën in het aprilnummer van Feeling Wonen, te koop vanaf 13/04.

Samenstelling: Jan De Vos.