Oude dorpswoning met rotswand

Het huisje van Valérie Lemal staat al meer dan 200 jaar aan de rivier de Somme. Ze deden dienst als boerderij en als paardenstal. Zowel het landschap als het interieur zijn om bij weg te dromen. Het huisje werd gebouwd tegen een rotswand, waardoor je in sommige ruimtes de indruk krijgt dat je echt in een grot staat. 

Noord en zuid

Valérie beschouwt het eindresultaat als ‘een dialoog tussen het huis en mijn plannen ervoor’. “Ik had respect voor wat het te vertellen had. Het wit laat de stenen beter tot hun recht komen en vergroot de ruimte.” Valérie heeft overal in huis met materialen en texturen gespeeld. In de ene ruimte zitten de technische elementen achter een linnen paneel, in de andere combineert ze Marokkaanse houten lepels met een stuk hout dat ze in de tuin vond. Een paar metalen Marokkaanse lampen zorgen voor warm licht. Ook de tapijten en kussens getuigen van Valéries verblijf in Fez, Ouarzazate en Taroudant. De bank onder de trap op de gelijkvloerse verdieping is duidelijk ook Mediterraans geïnspireerd. De massieve rechthoekige tafel en Panton-stoelen nemen ons dan weer mee naar het Noorden.

Rotswand in huis

Het huisje is klein, maar herbergt een schat aan mooie hoekjes: het bad naast het raam, de kamer waar je de rivier hoort ruisen, de eetkamer en het bureau dat gemaakt is van een opklapbare oude deur. Elke vierkante centimeter wordt optimaal benut. Je voelt hier de charme van de boerderijen van vroeger, maar tegelijkertijd is dit interieur heel erg modern, en die prominente rotswand geeft het een bijna sprookjesachtige dimensie, die aan elke tijd ontsnapt. Valerie moest creatief zijn met licht in haar woning. Ze creëerde drie dakramen die de volledige woning voorzien van licht. Dit deed ze door openingen in de vloeren te maken en deze dicht te maken met glas.

Meer weten over deze architecten? Kijk dan zeker eens op hun website.

Bron: Feeling Wonen december 2015/januari 2016 | Fotografie Laurent Brandajs | Tekst Jean-Michel Leclercq