Staanlampen: trends & tips
Koop jij een nieuwe staanlamp? Hou dan rekening met de volgende tips.
Waarmee valt of staat de staanlamp?
De variatie in staanlampen is enorm. Het is dan ook van belang dat je voor een aankoop goed bepaalt welke staanlamp bij je past. “Denk goed na of de lamp vooral dienst zal doen als sfeerverlichting, dan wel als een functionele leeslamp”, vertelt Patrick Vossen, zaakvoerder van lichtproducent Axis71 in Hoegaarden. “Bij een leeslamp is het bijvoorbeeld aangewezen dat je de lamp snel kunt verplaatsen of op je lectuur kunt richten. Om te lezen is er ook een grotere lichtsterkte vereist. Tegenwoordig zijn er wel heel wat modellen die beide functies vervullen, zowel die van functionele leeslamp als sfeerverlichting.” Een staanlamp komt in de meeste interieurs terecht in de woonkamer, de bureau of de slaapkamer. “Je moet de lamp als een volwaardig onderdeel van je interieur zien”, aldus Vossen. “Het plaatje moet kloppen. Werk je bijvoorbeeld veel met strakke lijnen in het interieur, dan kun je gerust voor een hogere lamp kiezen, zoals onze ‘Memory XL’ of ‘XXL’.”
De trend van 2016: twee in één
Twee populaire sfeermakers in huis – de bijzettafel en de sfeerlamp – worden de laatste tijd alsmaar vaker met elkaar versmolten. Staanlamp en tafel in één, dus. De voordelen spreken voor zich: je bespaart plaats, je hoeft je geen zorgen te maken of de lamp qua vormgeving wel bij de tafel past én het licht is op de juiste sterkte en in de juiste hoek op de tafel gericht. Die tafel wordt dan het ideale podium om souvenirs en hebbedingen op te etaleren. Of een handig drankplateau voor wie de lamp als leeslamp gebruikt. Een bekend voorbeeld is de hybride ‘table + lamp’ van het Belgische duo Muller Van Severen (foto 2).
1. Memory XL (h 2m, kap 65 x 65 cm) of Memory XXL (h 2,55m, kap 100 x 100 cm), Axis 71. | 2. Table + lamp, Valerie Objects (design: Muller Van Severen). | 3. Statistocrat, Moooi (design: Atelier Van Lieshout).
Bron: Feeling Wonen december/januari 2015/2016 | Tekst: Jan De Vos & An Bogaerts