Styling: kleur in actie

Onze kleurspecialiste Nathalie Horion demonstreerde in onze styling special van 2017 hoe je met een strategisch likje verf hier en daar je interieur een instant sfeershift kunt geven. Ga je binnenkort zelf aan de slag met verf? Neem hieronder dan eens een kijkje naar enkele tips van Nathalie.

Mobiele kleuren

“Deze geometrische vormen met hun warme kleuren fleuren de ruimte onmiddelijk op. Bovendien ogen ze lichter dan een standaard muurpaneel, en kun je ze heel makkelijk van de ene hoek van de kamer naar de andere verplaatsen.”

XXL-plinten

“Plinten meten doorgaans zo’n 6 à 7 cm. Maar niets houdt je tegen om eens te kiezen voor een exemplaar van twee of zelfs drie keer die hoogte. Die kun je dan gebruiken om een extra kleur in een ruimte te brengen, zonder dat die gaat overheersen. Zo’n hoge plint vormt een mooi grafisch element in het interieur, dat heel veel mogelijkheden biedt: als fris accent op een donkere muur, een felle toets op pastel, een donker vlak onderaan een lichte muur enz…

Met zo’n opvallende strook kleur onderaan de muren kun je ook de aandacht afleiden van een te hoog plafond, een saaie hal een persoonlijk karakter geven of, gewoonweg, eens iets origineels, iets anders dan anders doen.”

De kunst van het compromis

“Vind je het moeilijk om te kiezen tussen een meer neutrale of donkere sfeer? Probeer dan eens een combinatie van de twee, een typisch Brits interieur, origineel en discreet tegelijk. Greige vormt een neutrale, rustgevende basis voor dit grote blauwe vlak, dat subtiel wordt aangevuld met bruin. Het resultaat oogt sober en krachtig, de perfecte achtergrond voor de ingelijste gravure.”

In de hoek

“Ik vind het heerlijk om verf grafisch in te zetten. Daarmee bedoel ik: onverwachte kleuraccenten aanbrengen, die de eentonigheid doorbreken.

In dit interieur, een creatie van Note Design Studio uit Stockholm trekt de donkerste kleur meteen de aandacht. Dit ‘vuil oranje’, dat werd aangebracht op gegroefde mdf-platen, heeft een dubbel effect: het vormt een pittig hoekje in het pastelvolume, waardoor het extra uitnodigend wordt om je in de fauteuil te vlijen. Aarzel niet om deze techniek ook rechtstreeks op je muren toe te passen, bv. rond een kinderbed, een hoeksofa of gewoon, omdat je graag met kleuren speelt.”

Hoek in kleur

“Ik was meteen weg van de aankleding van deze eetkamer. De verschillende texturen en kleuren ritmeren de ruimte mooi en ogen bovendien heel origineel. Het tegelwerk tegen de muur is een typisch Italiaans gegeven, dat bij ons minder in trek is. Maar niets belet ons om het te vertalen naar een versie in verf. De bank en de lambrizering zijn van blank hout, een materiaal dat tegenwoordig heel erg in trek is. Het wordt stemmig omlijst met het zachte blauw van de muren en het donkergrijs van de vloer, waardoor het nog eens extra tot zijn recht komt. Deze opstelling is ook heel geschikt om er een bed of tv-hoek in onder te brengen.”

In samenwerking met: Nathalie Horion