Taxidermie is hip
Taxidermie is weer hip… die diertjes die je met hun glazen ogen aankijken, dat blijft op de een of andere manier toch vertederen. Misschien omdat ze zo nieuwsgierig lijken? Tegelijkertijd bieden ze stof tot nadenken over leven en dood.
Rariteitencabinet
In de binnenkijker van ons novembernummer ontdekken we een hoek ingericht met opgezette dieren. Olivier en Marie noemen dit hoekje in de living het ‘rariteitencabinet’. In hun harmonieuze opstelling houdt dit beestenboeltje de aandacht vast en bepaalt het voor een groot deel de sfeer in de living. De hertenkop imponeert, maar het is de fluogroene parkiet die op je af komt vliegen, die de show steelt.
Structurerend zwart
Zowel buiten als binnen worden de tinten wit en zwart gebruikt om de ruimtes in huis structuur te geven. De grote living wordt in tweeën verdeeld door deze zwart geschilderde muur, die een knusse nis vormt tussen de zuidelijke en de noordelijke gevel (aan de straat- en tuinkant) die grotendeels uit glas bestaan. De meubelen en accessoires zorgen voor grijze accenten, die het geheel meer diepte geven.
Luchtig meubilair
In dit interieur zijn zowel het grappige rariteitenkabinet in de nis als het weelderige groen van de tuin de grote blikvangers. Marie en Olivier kozen in de eethoek dan ook bewust voor discrete meubelen met een fijne lijngeving om de blik niet te veel af te leiden. De iconische stoelen van Charles & Ray Eames en de tafel Arco lijken op te gaan in het zwart van de nis. De lampen aan het plafond (Brokis) hebben hetzelfde effect. Door de verschillende lengtes van hun kabels ogen ze speels en luchtig.
Een haard in een passief huis
De warmte, uitstraling en gezelligheid die een haardvuur biedt, daar kan geen enkel verwarmingssysteem tegenop. Maar kun je je die luxe in een passiefwoning wel veroorloven? Dit huis bewijst van wel!
Deze haard lijkt te rusten op een plaat van steen en beton, maar eigenlijk is het een holle houten structuur, afgewerkt met een laag mortex. De kleur is dezelfde als die van de nis.
Taxidermie onder de loep
Dat we met z’n allen massaal foto’s van onze interieurs op het net zetten, verklaart waarschijnlijk – of toch gedeeltelijk – waarom taxidermie opnieuw populair is. Opgezette dieren zijn nu eenmaal behoorlijk fotogeniek. Het was dan ook niet de vraag óf, maar wannéér er een salontafelboek over het onderwerp zou verschijnen. Nu dus. Uitgeverij Lannoo schoot de hoofdvogel af (!) met ‘Wonders Are Collectible’, samengesteld door de Leuvense taxidermist Jeroen Lemaitre van winkel Animaux Speciaux. De plaatjes zijn wat te verwachten was: van prachtig mooi tot grappig, van interessant tot lichtjes shockerend. Toch ligt de meerwaarde van dit boek in de verhalen: over hoe taxidermie ontstond, welke technieken er gebruikt worden, welke de belangrijkste verzamelaars waren, de bekendste opgezette dieren… Had je bijvoorbeeld al gehoord over de opgezette raaf van Charles Dickens? Of de voorliefde van Hitchcock voor taxidermie?
Veel humor in het boek, maar ook kunst- en andere geschiedenis, economie, biologie, een lijst praktische adressen én kritische bedenkingen. “Een van de redenen waarom taxidermie tegenwoordig zo hip is, heeft wellicht evenveel met nostalgie als met onze toekomstperspectieven te maken. In die optiek zijn opgezette dieren in de 21ste eeuw een soort salonfähige versie van de Ark van Noah: een pre-apocalyptische best of van natural beauties, gered voor het nageslacht”, aldus Lemaitre. Een wonderlijk thema, zoveel is zeker.
Praktisch
Wonders Are Collectible, Taxidermie, verstilde schoonheid door Jeroen Lemaïtre en Thijs Demeulemeester, Lannoo. Er is een Nederlandstalige én een Engelstalige versie. Ook verkrijgbaar in een box met een opgezet kevertje erin.
Bron Feeling Wonen oktober/november 2016 | Tekst Jean-Michel Leclercq en Leen Creve | Foto’s Laurent Brandajs | Styling Nathalie Horion