Twee appartementen worden één

Sophie en haar man Gali maakten van twee appartementen van een gloednieuw bouwproject één huis, waar ze met hun zoon en dochter konden gaan wonen. Een mezzanine van 10 meter hoog vormt de link tussen beide verdiepingen.

Vakantiegevoel

Toen binnenhuisarchitecte Sophie Baron en haar man Gali, die in de vastgoedsector werkt, dit gloednieuwe bouwproject in Ukkel zagen, aarzelden ze niet. Het paste namelijk perfect in hun plannen om in opbrengsteigendom te investeren. Ze kochten twee appartementen boven elkaar, samen goed voor zo’n 400 m2. Maar naarmate de werken vorderden en het geheel vorm kreeg, kreeg het koppel steeds meer zin om er zelf te gaan wonen met dochter Oriana (22) en zoon Jeremy (20). Sophie: “De klassieke woning waar we al 15 jaar woonden, was aan renovatie toe, maar daar waagden we ons liever niet aan. In plaats daarvan investeerden we in deze nieuwbouw.” Hier kon Sophie zich ook volledig uitleven bij de inrichting en er haar professionele visitekaartje van maken. “Wat ik belangrijk vind bij elk project waar ik aan meewerk, is dat er een goede lichtinval is en veel open ruimtes, zodat ze een vakantiegevoel uitstralen.”

Mezzanine als link

Van de twee appartementen die het echtpaar kocht, maakte Sophie een driegevelwoning met een grote u-vormige tuin, omgeven door hoge bamboehagen om de privacy te garanderen. Om de twee woonlagen aan elkaar te linken, creëerde ze een mezzanine van ongeveer 10 meter hoog, waar de opvallende luchter met glasbollen prachtig in past. Beneden bevinden zich alle leefzones (keuken, eetkamer, zit- en tv-hoek), die samen één grote ruimte vormen, zonder enige vorm van scheidingswand. Sophie: “Ik hou niet van scheidingsmuren, want daar gaat het ruimtegevoel automatisch onder lijden. Waar ik wel vaak mee werk, zijn transparante en semi-transparante ruimteverdelers die modulair en/of mobiel zijn.” Zoals deze claustra, een opengewerkte scheidingsmodule tussen de inkom en de zithoek, die de nodige privacy biedt, maar je ook meteen een blik op de tuin en het zwembad gunt. Sophie ontwierp er een met verticale rails van messing en witte vierkante lijsten die je naar eigen goeddunken kunt schikken. Tussen de zithoek en de eetkamer hangt er een luchtige en kleurrijke voile van zijden panden, die je makkelijk kunt openschuiven. Om de tv-hoek met bar en vuurhaard visueel af te bakenen, koos Sophie voor een verlaagd zwevend plafond van ruwe eik.

Stemmige materialenmix

Een andere constante bij Sophie is haar voorkeur voor edele materialen, zoals hout, marmer en onyx, en materialen die het licht weerkaatsen, zoals gefumeerd glas, messing of spiegels. “In een keuken werk ik altijd met hout, gecombineerd met witte Corian of Silestone. Hier koos ik voor notenhout voor de kasten, in combinatie met Silestone voor de werkbladen en het aanrecht. Dat laatste is een zeer hard materiaal, waarop je zelfs een hete pan kunt zetten, en dat is heel praktisch.” In het nachtgedeelte boven, dat bestaat uit vier slaapkamers met elk een eigen badkamer en terras, kwam er overal hout op de vloer. Voor de master bathroom ging Sophie voor een mozaïek van onyx tegen de muren, marmer van hoge kwaliteit, een grote spiegel over de hele breedte van de muur en een opvallende radiator/handdoekenrek. Net zoals op de benedenverdieping is de vloer van wit polyurethaan.Wat de inrichting betreft, klinkt Sophie heel beslist: “Het mag minimalistisch, maar niet té. Ik hou ervan om vintage met nieuwe stukken te mixen, en om subtiel met kleuren te spelen.” Subtiel… zo kun je de stijl van Sophie inderdaad nog het beste omschrijven. Haar droomvilla in Ukkel kan er maar wel bij varen.

Bron: Feeling Wonen 2016 | Fotografie Laurent Brandajs | Tekst Karin De Ridder