Uniek huis dat doet denken aan een boot

Je zou er zo voorbijrijden, aan dit huis dat doet denken aan een boot. Maar dan trekken de houten gevel en het glazen volume aan de Graafjansdijk in Kokke toch opeens de aandacht. “De geografische ligging en de omvang van het perceel hebben een grote invloed gehad op het ontwerp van deze villa”, vertelt Michael Lammens van Architectuurburo Govaert & Vanhoutte.

Geluk bij een ongeluk

Het eerste ontwerp dat bouwheer Gregory bij de gemeente indiende, paste met zijn traditionele puntdag en streekgbonden materialen perfect bij de stijl van de huizen in de buurt, maar werd toch afgekeurd. “Bblijkbaar was het de bedoeling dat we de vorm van de woning die hier eerst stond, nl. een rechthoekig boerderijtje, meer volgden.” En zo kregen de architecten opeens carte blanche om heel modern en eigentijds te gaan.” Ze kozen ervoor om het perceel optimaal te bezetten, wat een heel slimme zet bleek. De gelijkvloerse verdieping beslaat de volledige oppervlakte. Achter de gesloten gevel van Barn Wood (hout, gerecupereerd van oude schuren uit Canada) bevinden zich de garage en de slaapkamers. De keuken en de living bevinden zich bovenaan, in een volume dat volledig is opgetrokken uit glas.

Een minimum aan materialen

“Een andere insteek was dat we met zo weinig mogelijk verschillende materialen wilden werken”, gaat Gregory verder. “Vooral de usual suspects als een houten parketvloer, witte muren en wastafeltjes waren voor mij taboe.” Er is de zwarte ‘Calcé Superior’, de stevigere variant van tadelakt, op de vloeren en muren boven en beneden en in de badkamer. Tegen de achtergrond van deze pleister van Marokkaanse origine komt het geboende metaal van het grote keukeneiland heel mooi tot zijn recht. De hoofdrol is weggelegd voor het Barn Wood, niet alleen voor de houten gevel en het terras, maar ook in de rest van het huis. De aankleding is minimalistisch, met heel veel ingebouwde kasten, slechts hier en daar een meubeltje, een sofa, een tapijt, kunstwerkjes en een grote foto van de huisfotograaf van Christo, die, net als dit huis, een ode is aan de natuur, aan de vrijheid en de open ruimte.

Bron: Feeling Wonen mei 2016 | Fotografie Tim Van De Velde | Tekst Karin De Ridder