Upcycling/recycling

Maak kennis met de nieuwe generatie geüpcyclede en gerecyclede design en kunst. Restmaterialen en afgedankte spullen herleven als meubel, verlichting of wandtapijt: circulair denken is de boodschap!

Ontdek alle overige upcycling/recycling ideeën in het november-decembernummer van Feeling Wonen.

Of neem een abonnement met de beste voorwaarden!

Kruk In 2011 studeerde Dirk van der Kooij af aan de Design Academy Eindhoven met een opzienbarende stoel van koelkastplastic. Van der Kooij verving de grijparm van een robot door een spuitkop om meubels 3D te printen met één ononderbroken gerecycleerde plastic draad. Voor deze ‘Stop Stool’, een reeks onderbroken ‘linten’ die elkaar op drie punten overlappen, smolt hij plasticafval en perste het in mallen. Door er pigmenten aan toe te voegen, ontstaat er een schitterende dégradé. ‘Stopstool’, te koop in België via Atelier Lachaert-Dhanis.

Dien-/presenteerbladen Deze beperkte oplage presenteer-/dienbladen van het Belgische duo Muller Van Severen is gemaakt uit overschotten polyethyleen die worden gebruikt voor het produceren van hun kleurige tafels en stoelen. Door het manipuleren van het materiaal bij het maken van hun meubels, heeft de zachte textuur van de kunststof een patina gekregen: een bewuste keuze die de gebruiker eraan herinnert dat dit restmateriaal een tweede kans krijgt. Driedelige set ‘Re-circles’, Valerie Objects.

Cocktailglazen De instulping in de bodem verraadt nog dat deze glazen in een vorig leven dienstdeden als wijnfles. Een simpel idee met een mooie boodschap van Iwas, een Belgisch platform voor geüpcyclede producten dat afval herwerkt tot gebruikvoorwerpen. De opbrengst gaat naar duurzame creatie van jobs en organisaties die upcyclen. En zo is de cirkel weer rond… Set van 3 groene en3 olijfkleurige glazen, Iwas.

Dien-/presenteerblad Zie hierboven.

Achtergrond Affiche ontworpen door Fauve Desmet, Redopapers. Redopapers verwerkt papier afkomstig van lokale drukkerijen en cultuurhuizen tot o.m. unieke planners en notitieboekjes. Bijna alle stappen van het productieproces gebeuren in Antwerpen en i.s.m. mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie.

Samenstelling Kaatje Verschoren en Emmy Toonen – Foto’s en styling Kaatje Verschoren