Volmaakt goed

1. De ‘BB’-pendellamp van Armand&Francine i.s.m. Weerwerk

Goed design van nu moet sociaal verankerd en duurzaam zijn, vinden Valerie Bervoet en Ron Hermans van de Gentse vzw Volmaakt. Zij brachten, voor de tweede maal, Belgische designers in contact met maatwerkbedrijven. Uit die samenwerking ontstond de 8-delige collectie
B 2020: een pendel-, staan- en tafellamp, een schragen-, bijzet- en salontafel, een klapstoel en een klokje.

2. Schragentafel ‘Boy’ van Wannes De Bruycker i.s.m. Labeur

Armand &Francine haalde voor deze samenwerking het prototype voor hun minimalistische pendellamp ‘BB’ terug uit de kast, dat wegens tijdsgebrek was blijven liggen. Het designerduo ging aan de slag met Weerwerk, een sociaal economiebedrijf dat opleidingen organiseert om mensen weer een plek op de arbeidsmarkt te geven. Samen richtten ze een nieuwe productielijn in de werkplaats op, om de aluminium lampen ter plaatse te kunnen assembleren. Voor Weerwerk een kans om lokaal en sociaal te werken, voor het duo een manier om hun expertise te vergroten. “Bovendien”, vertelt Cathy Poppe van Armand&Francine, “hoeft goed design niet duur te zijn.” Voor een ‘BB’-pendellamp (1) betaal je tussen € 220 en € 290, afhankelijk van de gekozen materialen – floated glas, eik, steen of alu.

3.Krukje ‘Baas’ van Goele Maes i.s.m. Labeur

Wannes De Bruycker van ecologisch makersatelier Onbetaalbaar werkte met het Gentse maatbedrijf Labeur om ‘Boy’ te produceren, een schragentafel, gemaakt van resthout en laminaat of plexwood (2). Houtspecialiste Goele Maes paste oude verbindingstechnieken toe op het uitgepuurde krukje ‘Baas’, dat ze eveneens met Labeur produceerde (3).

4. Salon- en bijzettafel ‘Bardot’ van Jielt Gregoire i.s.m. Constructief.

Ontwerper Jielt Gregoire ging in zee met maatwerkbedrijf Constructief en ontwierp salon- en bijzettafel ‘Bardot’, gemaakt van geoliede eik en met een asymmetrische voet van beton (4). De hele collectie is te zien in de vitrine van het Gents Design Museum en is vanaf januari te koop op de website van Volmaakt.

Tekst: Emmy Toonen

Feeling Wonen 10 ligt nu te koop in de winkel t.e.m. 8/2/2021! Abonneren? Geniet nu van onze eindejaarsactie!