Wandlampen: de trends

Een wandlamp is meer dan extra verlichting in huis, het is een echt decoratiestuk. Wij bespreken voor jou de trends van 2016!

lamp hanglamp

Wandlamp zwart, vtwonen

lamp vintage

SL9, DIM Atelier (design: Vladimir Slavov)

Lamp-blauw

Original 12237, Anglepoise (design: George Carwardine)

Viva vintage

Nostalgie is een warm bad. Dat bewijst ook deze wandlamp van DIM Atelier met mobiele armen en verstelbare keramische kapjes van Vladimir Slavov, een Bulgaarse designer die vanuit Antwerpen opereert. “Ik ben nochtans niet bewust op zoek naar objecten met een vintage- of retrolook”, zegt Slavov. “Zo ontwierp ik het prototype van deze lamp voor een heel specifiek project, waarbij de functionaliteit op de eerste plaats kwam. Maar ik zie natuurlijk ook wel dat de kapjes verwijzen naar de vormentaal uit de jaren 50 tot 70. Ik zou kunnen zeggen dat dat puur toeval is, maar ik beken dat ik een grote bewondering koester voor wat er met name in de late jaren 40 en de vroege jaren 50 op designvlak gecreëerd werd. Die objecten maken in die mate deel uit van het collectieve geheugen dat het tegenwoordig bijna moeilijker is om er niet door geïnspireerd te zijn.”

De comeback van de gelede lamp

Merken als Jieldé, Gras en Anglepoise hebben hun naam en faam grotendeels te danken aan de bureaulampen die in lang vervlogen tijden op de markt kwamen en vandaag nog steeds uitstekend in de markt liggen. Deze gelede modellen – de hals is onderverdeeld in stukken, die d.m.v. scharnieren en/of springveren met elkaar verbonden zijn – zijn weliswaar minder flexibel dan bijvoorbeeld een zwanenhalslamp, maar hebben het voordeel dat ze verhoogd en verlaagd en van links naar rechts verplaatst kunnen worden en dus een grotere reikwijdte hebben. Tot voor kort vond je ze bijna uitsluitend in bureaus en boven de tekentafel van architecten, naar verluidt omdat ze elders in huis vaak als onelegant ervaren werden. Daar komt nu echter verandering in. Vooral de wandversies van deze lampen duiken steeds vaker in woonkamers, keukens en slaapkamers op. Ze zorgen er niet alleen voor een grafische toets, maar ook voor een aangename dosis nostalgie.

Bron: Feeling Wonen december/januari 2015/16 | Samenstelling: Jan De Vos en An Bogaerts