Wat eten we vandaag?

Als er tegenwoordig over eten wordt gepraat, gaat het al lang niet meer over recepten of kooktijden. Onze eetcultuur worstelt met dezelfde ethische en technologische problemen als elk ander domein van onze samenleving, en ondertussen hebben zelfs design en humor hun weg naar onze smaakpapillen gevonden. Daarom serveert Le Grand Hornu deze zomer een expo om van te watertanden.

Voedsel is een onderwerp dat iedereen aangaat. Eten is leven, is genieten. Maar beseffen we genoeg dat onze eetgewoonten onderhevig zijn aan trends? Dat we vandaag heel anders en andere dingen eten dan vroeger? Voedsel gaat immers ook over design, technologie, industriële of ambachtelijke productie, en dus over politieke en ecologische keuzes… ‘Serial Eater’, de nieuwe expo die het Centrum voor Innovatie en Design in Grand-Hornu voorstelt, is speels en gastronomisch opgevat, maar vooral goed onderbouwd en toegankelijk voor iedereen.

Ze nodigt ons uit om kritisch te kijken naar de evolutie van onze voedingspraktijken, vooral in de laatste dertig jaar, waar we werden overspoeld door geïndustrialiseerde, geformatteerde en verpakte voedingsmiddelen: van koekjes tot zuivel, van vlees tot vegetarische alternatieven… Ze wijst er ons ook op hoe de industrie ons geleidelijk aan gewend gemaakt heeft aan voedingsmiddelen en productiewijzen die in in het verleden niet normaal waren, maar nu door niemand meer in vraag worden gesteld. ‘Serial Eater’ nodigt ons uit om na te denken over wat we in de toekomst allemaal op ons bord gaan dulden, en waarom. En vooral: over welke eisen we aan voedsel mogen (of moeten) stellen. Zou jij om ecologische of filosofische redenen synthetisch vlees eten, bijvoorbeeld? Moeten we het land blijven bewerken (en uitputten) zoals we dat nu doen? Of moeten we zeewier gaan kweken in de zee?

In het historische luik van de expo wijst curator Benjamin Stotz ons o.a. op de rol van Gault & Millau bij het ontstaan van de nieuwe keuken, die al niet meer zo nieuw is, maar onze tradities blijvend heeft veranderd. Daarnaast laat hij ons kennismaken met poëtische en vaak uitdagende experimenten met voedsel, uitgevoerd door hedendaagse designtoppers als Marti Guixé, Marije Vogelzang, atelier lachaert dhanis, Aldo Bakker of Bompas & Par. Honger naar meer gegarandeerd!

1. Laila Snevele, Digital Seasoning 2018 © Laila Snevele 2. Marc Bretillot, La grande épicerie, reinterpretation du millefeuille © Marc Bretillot 3. en 4. Carolien Niebling, The sausage of the Future ©ECAL en Lars Muller Publishers 5. Delphine Huguet, Digestion 2008 ©Studio Delphine Huguet 

‘Serial Eater – Food Design Stories’, nog tot 29/11, Centre d’Innovation et de Design du Grand-Hornu, cid-grand-hornu.be