Water in je tuin

Geen betere chillplek dan aan het water. Waarom die dan thuis niet voorzien? Zeven hedendaagse wateroplossingen, die zelfs van achter het raam dat ultieme zomergevoel brengen.

Olmo Peeters ECOWORKS 01 HR 66

Dit moderne huis heeft een groen dak dat schuin afloopt. Het is uitgerust met een tuit in plaats van een goot en regenpijp, een slimme manier om het karakter van het dak te benadrukken. De bewoners wilden absoluut dat onder de waterval die zo ontstaat een zwemvijver zou komen. Aangezien vijverwater zo arm mogelijk aan nitraten en fosfaten moet blijven (om algenvorming te vermijden) loopt het water uiteindelijk gewoon de tuin in. Maar het effect bleef overeind. Nog opmerkelijker is dat de vijver in een prairietuin ligt. De overgang tussen tuin en vijver werd verzacht door één rechte wand van de zwemvijver te begrenzen met een randvijver met oevervegetatie, waardoor de illusie wordt gewekt dat vijver en tuin een geheel zijn. Er kunnen hier dus perfect baantjes getrokken worden, een beetje verscholen tussen de prairieplanten. En tijdens een zomerse stortbui na een hete dag krijg je de regendouche er gratis bij.
ecoworks.be – Copyright: Olmo Peeters.

MarineTricot SVH 013

In 1959 werd dit huis in de buurt van Charleroi gebouwd in opdracht van mensen die een tijd in Amerika hebben gewoond. Hoofdrolspeler in deze L-vormige plattegrond is het grote zwembad. Toen interieurarchitect Marine Tricot het huis kocht en renoveerde, gaf ze het water een nog grotere rol. Het zwembad werd uitgebreid en nieuwe ramen geven nog beter uitzicht op het bad. Er zijn ook enorme betonnen terrastegels geïnstalleerd. Het zwembad, in de hoek van de L, ligt niet op het zuiden, maar op het noorden. Geen probleem: de zon schijnt over het lage huis heen.
marinetricot.be – Copyright: Sarah Van Hove.

biopoolPSG.be 3664

De ronde rivierkeien op de bodem van de ondiepe vijver buiten vormen  de perfecte tegenhanger voor het pluizige grijze tapijt onder het eveneens doorschijnende oppervlak van de salontafel binnen. Doordat de vloer van de zithoek onder het waterniveau ligt en er water rechtstreeks in de vijver valt, ervaar je het effect overal binnen. De waterval komt uit een witgelakt aluminium element dat meteen dienst doet als plantenbak én vaste bank. Beter dan televisie: zelfs als het regent, valt er wat te beleven in die paar vierkante meter uitzicht. Een ondiepe (30 cm) rechthoekige vijver zoals deze wordt spiegelvijver genoemd, omdat de vlakke golfslag de lucht, de planten en de architectuur optimaal weerspiegelt. Allemaal afhankelijk van het standpunt en de lichtinval. biopool.be – Copyright: Biopool.

 

Samenstelling en tekst: Leen Creve.