Yurt: een nomadische projectruimte

Een plek waar schilders, kunstenaars, beeldhouwers en andere ontwerpers hun projecten kunnen voorstellen… Een plek voor kunstenaars die een verband leggen tussen architectuur en kunst, interieur en design en kunst en landschappelijkheid… Daarvoor moet je bij ‘Yurt’ zijn! Zij willen kunstenaars en ontwerpers een plek geven voor hun projecten.

Yurt

Een ‘yurt’ is een nomadische tent die in Mongolië onderdak biedt aan mensen die in een wilde omgeving moeten kunnen overleven. En dit was ook wat de oprichters van Yurt in gedachten hadden. Ze willen kunstenaars en ontwerpers een plek geven voor hun projecten. Ze willen hierbij niet alleen gebruik maken van hun pand in Gent, maar willen hen ook de kans geven hun werk ergens anders te presenteren. Ook willen ze zich niet beperken tot één domein; de werken kunnen gaan van architectuur tot design of kunst. Op en top nomadisch dus.

Geen galerij

Maar Yurt is geen galerij. Met de ontwerpers of kunstenaars wordt immers geen exclusiviteitscontract afgesloten en hoewel het ook de bedoeling is het tentoongestelde werk te verkopen, gebeurt dit vooraf op een transparante manier waarbij rekening wordt gehouden met het gebruik van de projectruimte en het tentoongestelde werk. Om het publiek kennis te laten maken met Yurt, zal de Gentse kunstenares Lore Rabaut haar werken in het pand van Yurt tentoonstellen. De kunstenares heeft al vele jaren ervaring met tentoonstellen, zowel in binnen- als buitenland, en wil met haar solo-tentoonstelling ‘Amplitude’ een brug slaan tussen kunst en architectuur.

Amplitude

Maar wat houden haar kunstwerken nu eigenlijk in? Ze neemt foto’s van landschappen en transformeert deze foto’s in een beeldhouwwerk. Maar na het beeldhouwen is haar werk nog niet voorbij; ze presenteert haar werk zodanig dat de kunstwerken en de tentoonstellingsruimte een geheel vormen en alles bij elkaar past. Zo verwerkte ze haar kunstwerken voor ‘Amplitude’ in de bestaande tegelvloer buiten, in het parket binnen en in een vitrine die ook als bijzettafel kan dienen.

Praktisch

De tentoonstelling van Lore Rabaut loopt nog tot en met 19 juni. Open op vrijdag (van 10u tot 19u), op zaterdag (van 10u tot 18u), op zondag (van 14u tot 18u) en op afspraak. Yurt vind je in de Kortrijksepoorstraat 21 in Gent.

Fotografie Lore Rabaut en Chris Callier | Tekst Liesbeth Carlier